Докато едните консултации – тези при държавния глава Румен Радев,

...
Докато едните консултации – тези при държавния глава Румен Радев,
Коментари Харесай

ПП и ДБ остро за края на консултациите: Това да не е строева - раз-два и готово

Докато едните съвещания – тези при президента Румен Радев, завършиха, то другите съвещания за сформиране на кабинет „ Петков 2 “ в границите на 47-то Народно заседание занапред предстоят. На тях от „ Продължаваме промяната “ са поканили своите настоящи сътрудници „ Демократична България “, Българска социалистическа партия, както и шестимата самостоятелни депутати.

Към момента поддръжката наброява 115 народни представители - шестима депутати към момента не доближават, с цел да може да се съберат 121 гласа и да има болшинство за държавно управление.

В коридорите на Народното събрание вицепремиерът Асен Василев удостовери, че консултациите ще са през днешния ден и се разчита на 121 гласа, другояче кабинет „ Петков 2 “ би бил неосъществим.

„ Това е едно необичайно пояснение от страна на президента на конституцията, защото член 99, алинея 1 категорично споделя, че мандатът се връчва след осъществяване на съвещания с парламентарните групи. Такива съвещания сега не са извършени с всички парламентарни групи, а разминаване не се е получило. Просто поканата беше за през вчерашния ден с избран час, споделям отново – поканата, тъй като това не е призовка, на която би трябвало да се явим, а покана “, съобщи Милен Матеев от „ Продължаваме промяната “.

„ Според вас консултация ли е някой да ти каже – Яви се в толкоз часа, в същия миг, в който се прави бюджетът на страната. Един месец всички разясняваме, че това е най-важното нещо за уязвимите пластове на популацията и за стопанската система на страната. Не би трябвало да забравяме, че господин Радев е президент, с помощта на Българската социалистическа партия “, разяснява Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия. Остра реакция пристигна и от „ Демократична България “, макар че те се явиха на
срещата с президента.

„ Търсенето на този излаз не може да върви по график – айде всички на плаца в първия вероятен миг, строева подготовка, раз-два-три и готово. И от тази позиция считам, че това беше провалена конституционна опция за това да се откри някакъв избор. Тези диалози не са обред. Те преследват цел. Всеки се държи като Хан Аспарух – все едно страната стартира с него, той ще дефинира всичко, той ще каже… От това няма да излезе ръководство “, означи Христо Иванов.

И до момента в който едните съвещания към този момент завършиха, другите - за нов кабинет, занапред стартират. Инициаторите от „ Продължаваме промяната “ оповестиха, че имат нова алена линия.

„ Основната алена линия се вижда за всички коя е – това е битката с корупцията и изразходването на обществени средства. Видяхте през вчерашния ден в комисия новата коалиция ГЕРБ, Има Такъв Народ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “ си раздадоха 760 млн. с един избирателен привкус “, сподели Настимир Ананиев от „ Продължаваме промяната “. Двете поканени партии оповестиха, че ще се отзоват. Независимите депутати също ще
се включат в срещата и диалозите.

„ Ние преговаряме с всички, които ни поканят за това “, съобщи самостоятелният народен представител Иво Атанасов. Консултациите ще се водят от Кирил Петков, Асен Василев и Никола Минчев. Очаква се те да стартират довечера след съвещанието на бюджетната комисия.

ТЕМА преди 2 часа 821 преди 3 часа 1763 преди 3 часа 788
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР