Докато е в ход изграждането на първата атомна централа в

...
Докато е в ход изграждането на първата атомна централа в
Коментари Харесай

Турция води преговори с “Росатом” за АЕЦ на брега на Черно море

Докато е в ход построяването на първата атомна централа в южната ни съседка - АЕЦ " Аккую ", която ще бъде ситуирана на средиземноморския бряг на Турция, съветската държавна корпорация " Росатом " разгласи, че е почнала договаряния с сътрудници за построяването на втора атомна електроцентрала, този път на брега на Черно море. Това съобщи ръководителят на " Росатом " Алексей Лихачов в коментар пред публицисти, излъчен през днешния ден в ефира на телевизионния канал " Россия-24 " и представен от ТАСС, написа Българска телеграфна агенция.

Втората атомна електроцентрала ще бъде издигната в Синоп, град на черноморското крайбрежие.

Ръководителят на " Росатом " уточни, че " това към този момент е добре позната площадка на Черно море за всички нуклеарни учени в света, която е доста привлекателна от позиция на разполагането на огромна и мощна четириблокова АЕЦ ".

По-рано турският президент Тайип Ердоган съобщи, че е разискал с съветския си сътрудник Владимир Путин опцията Русия да построи втора атомна електроцентрала на брега на Черно море.

За АЕЦ в Синоп се приказва от към десетилетие. Желание да се причислят към плана имаха и японски вложители. Заради оскъпяването на плана и придвижванията в курса на турската лира вложителите от Япония се отдръпнаха през 2018 година, като през 2020 година Анкара даде сигнал, че не има намерение да се отхвърля от плана.

Когато е бил дискутиран, планът е предвиждал построяването на четири енергоблока с мощ от към 1120 мегавата.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР