Докато доверието в прокуратурата продължава да е в режим на

...
Докато доверието в прокуратурата продължава да е в режим на
Коментари Харесай

Броят на магистратите на глава от населението расте, качеството пада

Докато доверието в прокуратурата продължава да е в режим на " свободно рухване ", единствено преди дни забележителните 495 претенденти се явиха на писмен изпит за заемане на 21 длъжности " младши прокурор " в районните прокуратури.

Последното е информация на Висш съдебен съвет, а просто пресмятане демонстрира, че това значи по 23 и половина младежи, които се борят за едно прокурорско място.

Броят на съдиите и прокурорите/следователи по отношение на популацията на България се усилва през всяка година, като те към този момент надвишават 62 на 100 хиляди души, сочат оповестени през днешния ден, представени от Българска телеграфна агенция.

От там допълват, че върху този индикатор въздействие оказва както намаляването на популацията на страната, по този начин и релативно мощните тласъци системата да резервира и даже да усилва своите чиновници.

Бързината на правораздаването е значим фактор, характеризиращ неговата срочност. Тя се мери най-много посредством частта на делата, неприключили в тримесечен период - висящите каузи. За интервала до 2020 година частта на висящите каузи последователно се покачва, достигайки 21% от всички каузи, след което спада до към 20% - всяко пето дело у нас е забавено с повече от три месеца през 2022 година, сочат данните.

Резултатите от активността на съдилищата могат да се показват и посредством частта на обжалваните и протестираните каузи, както и посредством частта на прекратените каузи. Обжалваните каузи понижават леко за интервала и доближават до 10% от всички каузи за разглеждане. Прекратените по разнообразни аргументи каузи леко се усилват до 14,5% през 2022 година.

За 2022 година един арбитър е завършил приблизително 23 каузи месечно. За 10 години разноските за едно свършено дело са се нараснали три пъти и приближават две хиляди лв. на дело.

Бюджетът на съдилищата демонстрира лек превес над този на прокуратурата, въпреки и най-малък, като през 2023 година доближава малко над 550 млн. лева Бюджетът на прокуратурата доближава 400 млн. лв. през 2023 година, сочат данните, представени от ИПИ.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР