Докато договорът с България не бъде анулиран, ВМРО-ДПМНЕ няма да

...
Докато договорът с България не бъде анулиран, ВМРО-ДПМНЕ няма да
Коментари Харесай

ВМРО-ДПМНЕ предлага българите в Конституцията срещу излизане от Договора за добросъседство

Докато договорът с България не бъде анулиран, ВМРО-ДПМНЕ няма да поддържа конституционни промени, тъй че българите да бъдат записани в Конституцията на Република Северна Македония. Лидерът на партията Християн Мицковски съобщи на брифинг, че в случай че Договорът за добросъседство с България бъде преустановен, в случай че референдумът успее, тогава ВМРО-ДПМНЕ ще знае какво да прави в полза на страната и народа, написа скопското издание " Слободен щемпел “ .

" Хайде всички дружно да излезем от Договора, даже не ни би трябвало референдум, в случай че държавното управление е мъдро, на следващия ден ще излезе от Договора посредством Министерство на външните работи. Аз бях един от първите, които споделиха, в случай че това е последното искане, нямаме нищо срещу, само че не е последното. Единствената гаранция е да излезем от Договора, тъй като никой не може да даде гаранция. Не сме срещу българите да са част от Конституцията, само че Договорът е асимилаторски. Ако измененията в Конституцията се случат в този момент, тогава цялата преговорна рамка, в която се съдържа и източникът на проблемите, се трансформира в законен инструмент за по-нататъшно блокиране. Докато съществува това отровно дърво, ще имаме проблеми “, съобщи Мицковски.

Преди това ВМРО-ДПМНЕ разгласи въпроса на референдума: " За анулация на Закона за одобрение на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република Македония и Република България ли сте? “ Партията е решила да не се задава по-сложен въпрос, с цел да се избегне опцията ръководителят на Народното събрание да отхвърли самодейността за референдум и по тази причина става дума за анулацията на признатия в Народното събрание Закон за Договора.

Мицкоски споделя, че това е най-големият тест за македонския народ в новата история и има вяра, че няма да има спънка в Народното събрание. Той ще води акцията за референдума под мотото " За “ Европа, " не “ на асимилацията “. Референдумът ще се организира напролет и за триумфа му са нужни 910 000 гласа " за “, което съгласно водача на ВМРО-ДПМНЕ може да се реализира единствено с общомакедонско обединяване. Но загатна, че даже 700 000 гласа " за “ ще изразят волята на жителите за делегитимиране на държавното управление. Подписите се събират от сряда на обяд, като първи ще се подпишат Мицковски и депутатите от ВМРО-ДПМНЕ. В петък стоте подписа ще би трябвало да отворят вратите на районните звена на Министерството на правораздаването, с цел да се съберат 150 000 подписа и да минат през парламентарната процедура.

Мицковски повтори, че македонската еднаквост е била атакувана с Договора за другарство с България и че напредъкът на РСМ в договарянията с Европейски Съюз ще зависи от договарянията на историческата комисия.

По думите на опозиционния водач, в случай че референдумът е сполучлив и съглашението с България бъде анулирано, може да се контракти ново съглашение и договарянията с Европейски Съюз могат да продължат. Следващата стъпка, в случай че референдумът успее, съгласно Мицковски, е Народното събрание да одобри закон за анулация на Закона за одобрение на Договора за добросъседство и скопското Министерство на външните работи да уведоми българското, че излиза от Договора. Според наредбите на спогодбата, всяка страна може да излезе от нея с едногодишно предизвестие.

Той акцентира, че референдумът, предварителните избори и конституционните промени са обособени процеси и че ВМРО-ДПМНЕ не се отхвърля от настояването си за избори.

Ковачевски: Подкрепиха съглашението пред камерите

" В Събранието не гласоподаваха срещу френското предложение. Сега те излизат с референдум против подкрепеното от тях пред камерите съглашение с България “, съобщи министър председателят на РСМ и водач на СДСМ Димитър Ковачевски.

Той счита, че референдумът е за персонални и партийни цели на ВМРО-ДПМНЕ, че е анти-европейски и твърди, че в опозицията има проевропейско крило и това ще бъде доказано в Народното събрание, когато се гласоподават конституционните промени.

Пендаровски: Въпросът предлага да спрем европейския път

За президента на югозападната ни съседка Стево Пендаровски е извънредно аморално държавното управление да поддържа референдума, като отплата за болшинството от две трети за конституционните промени.

Какъв е въпросът на опозицията за референдума - на процедура да бъде спрян европейският път. Така че, в случай че подкрепяте подобен референдум, с типичен антиевропейски въпрос, няма потребност да променяте Конституцията. Едното изключва другото. Това, което чакахме, го получихме. Ще питат жителите – желаете ли да си отрежем пътя към Европейския съюз. Изненадан съм за какво не загатват Преспанския контракт във въпроса на референдума, тъй като в европейската преговорна рамка Преспа и Договорът с България попадат в едно и също изречение “, съобщи Пендаровски.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР