Докато дейността на Мартин Божанов - Нотариуса малко по малко

...
Докато дейността на Мартин Божанов - Нотариуса малко по малко
Коментари Харесай

Калин Калпакчиев: Като член на ВСС видях как се структурира системата за влияние

Докато активността на Мартин Божанов - Нотариуса лека-полека излиза на показ, заканите против магистрати не престават. А всички ние се питаме има ли кой да проверява мрежите за въздействие в правосъдната система и пречистване или пренареждане е всичко, което се случва? По тематиката приказва арбитър Калин Калпакчиев - член на Съюза на съдиите и някогашен член на Висш съдебен съвет. 

 

Това, което излезе по настоящата спекулация, не е нещо, което би трябвало да ни учудва или изненадва. Аз съм арбитър от 1995 година и проследявам процесите в правосъдната система към този момент близо 30 години. Така че това, което в този момент се случва, е демонстрация на един развой – не е нещо ново.

След 2004 година процесите по политическо влияние върху правосъдната власт – най-много посредством Висш съдебен съвет, а оттова инфилтриране в правосъдната власт на подвластни съдии и прокурори – са факт. Появата на такива мрежи - които в началото са били чисто престъпни, само че след това се свързват и с политически, и с прокурорски, и може би съдийски членове – е събитие, което има доста дълбоки корени в обществото и в правосъдната система.

В работата ми като арбитър не съм се сблъсквал с опити за влияние или за въздействие, само че като член на Висшия правосъден съвет имах опция да видя по какъв начин се структурира системата по метод, че средата за съществуването и действието на такива мрежи да е комфортна .

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР