Докато членката на НАТО България стиска своите остаряващи съветски зенитно-ракетни

...
Докато членката на НАТО България стиска своите остаряващи съветски зенитно-ракетни
Коментари Харесай

Украйна получи първите US ракети Пейтриът, докато България стиска съветските С-300

Докато членката на НАТО България стиска своите остаряващи руски зенитно-ракетни комплекси С-300, които можеше да изпрати на Украйна преди месеци, кандидатката за НАТО Украйна към този момент получи американски " Пейтриът ".

Това заяви полският министър на защитата Мариус Блашчащ в изявление за испански вестник

" Трябва да подчертая, че с помощта на положените от Полша старания батареи " Пейтриът " и първите танкове " Леопард "... към този момент дойдоха в Украйна ", сподели министърът.

По думите му от началото на войната Украйна е предоставила на Украйна военна помощ от 2,2 милиарда евро и продължава да ѝ оказва помощ.

На 21 декември 2022 година Съединени американски щати обявиха пакет военна помощ за Украйна на стойност 1,85 милиарда $, който за първи път включваше зенитно-ракетни комплекси " Пейтриът ". На 5 януари т.г. държавното управление на Германия удостовери, че ще също ще съобщи ракети " Пейтриът " на Украйна.

На 17 януари украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Съединени американски щати, Германия и Нидерландия са подсигурили на страната му минимум три батареи " Пейтриът ". За идването на първите танкове " Леопард " (германско производство) в Украйна беше обявено на 24 февруари.

По информация на Клуб Z в първите месеци на войната на България е било предложено да съобщи своите ракети С-300, както направи Словакия, и да получи в подмяна американски НАСАМС (каквито пазят небето над Белия дом), само че държавното управление отказало да направи това, изтъквайки съображения за национална сигурност.

Според някогашния министър на защитата Красимир Каракачанов и военни специалисти в региона, срокът на валидност на руските ни ракети ще изтече след броени години и тогава страната ни, като се изключи че ще би трябвало да заплати за утилизирането им, ще би трябвало да си купи заместители по натовски стандарт на доста по-високи от предлаганите ни по-рано цени.

Според най-малко петима военни специалисти, интервюирани от Клуб Z, съвместимостта на българските въоръжени сили с тези на другите страни от НАТО клони към нула. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР