Докато броят на случаите със заразени с COVID-19 в Индонезия

...
Докато броят на случаите със заразени с COVID-19 в Индонезия
Коментари Харесай

Как племе се опази на 100% от COVID-19 без сапун и дезинфектанти

Докато броят на случаите със инфектирани с COVID-19 в Индонезия продължава да нараства, две отдалечени обичайни общности не престават да нямат нито един регистриран случай по време на пандемията.

Страната доближи до 1 млн. души, инфектирани от вируса в края на предишния месец, съвсем две седмици откакто китайската ваксина CoronaVac беше пусната. Но минимум две племена в Западна Джава – народите бадуи и касепухан циптагелар, не са дали нито една позитивна проба, оповестява abc.net.au, представен от pochivka.blitz.bg.

12-те хиляди представители на бадуи живеят в общественост от 65 села, пръснати на територия 50 кв. км в региона на планините Кенденг в провинция Бантен, на 160 км от столицата Джакарта. Те назовават себе си „ канекеи “ и съставляват дребна част от сундите – втората най-голяма етническа общественост в Индонезия.

Снимкa: Shutterstock  Как племе се опази на 100% от COVID-19 без сапун и дезинфектанти

Канекеите са се отделили от света още през 16-и век, отхвърляйки външното влияне, с цел да опазят своите възгледи и полезностите на обичайното сундийско общество.

Има две съществени групи бадуи – Бадуи Далам или „ вътрешни бадуи “, и Бадуи Луар – „ външни “. Вътрешните строго съблюдават обичайния си метод на живот и се смятат за пазители на салдото с природата.

Така да вземем за пример вътрешните бадуи не употребяват сапун, когато се къпят, и не употребяват препарат за пране на облекла, тъй като не желаят да замърсяват водата, която за тях е източник на живот.

Те носят бели ризи и кърпи на главите като знак за непорочност, както и сиви поли. Исторически те имат извънредно лимитирани контакти с външни хора.

Външните бадуи, които се разпознават по черното облекло, живеят в към 40 села, обкръжаващи вътрешните бадуи, с цел да служат като буфер. Те пазят светостта на вътрешните бадуи от въздействието на външния свят.

Въпреки че също живеят в отдалечени региони, външните бадуи не са чак толкоз прецизни към обичайна просвета и си взаимодействат със света по способи, които им оказват помощ да поддържат вътрешните бадуи. Те пазят околната среда чиста като не замърсяват и не режат безконтролно дървета. Използват технологиите лимитирано.

Ползването на електричество е неразрешено за вътрешните бадуи и в техните домове няма радио и телевизия, нито пък някакви други модерни джаджи.

Народът бадуи лимитира взаимоотношенията с външни хора и кара всички, които влизат в селата им, да почитат техните обичаи. Те следват насоките на водач, прочут като „ Яро “.

Традиционният лидер на Бадуи, който е и лидер на селото на канекеите – Яро Саия, съобщи пред ABC, че е забранил на бадуи да вървят тук-там като Джакарта, Тангеранг и Богор, тъй като те се смятат за огнища на болестта.

„ За хората бадуи аз наблягам, че не им е разрешено да вървят на никое място, те би трябвало да си останат у дома “, сподели той.

Г-н Саия добави, че членовете на бадуи, които са мигрирали, са помолени да се върнат у дома, само че преди да влязат в обичайните селища те първо би трябвало да минат медицински прегледи.

„ Гарантираме, че селищата на бадуи са свободни от смъртоносната болест. Освен това се грижим посетителите, които желаят да влязат в обичайните земи на бадуи, да минат медицински прегледи “, изясни лидерът.

„ Също по този начин ние следваме и изпълняваме рекомендациите на държавното управление като миене на ръце, съблюдаване на отдалеченост и носене на маски. Външните бадуи си мият ръцете със сапун, тъй като им е разрешено “, сподели още Саия.

В началото на пандемията никакви гости и туристи не са допускани до обичайните ритуали в селата на бадуи, които по принцип са отворени за обществеността. Месеци наред не е имало гости, а локалните поданици си живеят както нормално, обработвайки земята, отглеждайки пчели, произвеждайки палмова захар и ръчнотъкани платове.
Снимкa: Shutterstock  Как племе се опази на 100% от COVID-19 без сапун и дезинфектанти

„ Всъщност и до момента на външните хора им е неразрешено да влизат в региона на бадуи, само че въпреки всичко някои хора идват събота и неделя, по тази причина считаме, че най-важното за нас е, че те строго се подчиняват на здравните условия “, уточни Саия.

Едно от условията при посещаване на село на бадуи е проявлението на резултат от бърз антигенен тест. Туристите, които не желаят да си вършат подобен, просто не се пускат.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР