Докато БРИКС се разширява, за да предизвика доминирания от Запада

...
Докато БРИКС се разширява, за да предизвика доминирания от Запада
Коментари Харесай

Турция оценява потенциалните икономически ползи от членство в БРИКС

Докато БРИКС се уголемява, с цел да провокира доминирания от Запада световен финансов и търговски ред, евентуалното участие на Турция в блока от огромни разрастващи се стопански системи, към който Анкара изрази предпочитание да се причисли, може да донесе обилни взаимни изгоди и за двете страни, написа Daily Sabah.

След като дълго време беше разочарована от неналичието на прогрес в договарянията за присъединение към Европейския съюз, Турция преследва нови съюзи. Официални лица неотдавна показаха интереса на нацията да стане член на БРИКС, който включва Китай и Русия.

Турският външен министър Хакан Фидан съобщи, че Анкара " организира диалози и договаряния със страните от  и тези диалози минават през стадий на еволюция ".

Икономическата организация БРИКС беше основана от Бразилия, Русия, Индия и Китай през 2009 година и се разви в сегашната си форма с включването на Южна Африка през 2010 година. Идеята на тази общественост е да даде платформа за своите членове, които да могат да оспорят международния ред, доминиран от Съединени американски щати и Европейски Съюз.

Някои анализатори настояват, че блокът, представляващ някои от водещите народи в света във връзка с население, индустриална мощност и богати енергийни запаси, бързо напредва като евентуален контраст на съществуващия международен ред. Други анализатори са на мнение, че организацията в никакъв случай няма да може да се мери по политическа мощ и икономическа мощност с Европейския съюз и Съединени американски щати.
 Снимка 631394
Източник:

Въпреки другите изказвания и отзиви, БРИКС сега съставлява към 40% от международното население и повече от една четвърт от международния БВП (БВП), като този брой вероятно ще нараства.

Тази година групата се разшири, с цел да включи Египет, Етиопия, Иран и Обединените арабски емирства (ОАЕ), като повече от 40 други страни показаха интерес също да се причислят, което значи възходяща световна икономическа и политическа мощ.
 Актуалният лист на страните, които имат предпочитание да се причислят към БРИКС
Актуалният лист на страните, които имат предпочитание да се причислят към БРИКС

Те към този момент доближават 29 - кои са главните критерии за присъединение към икономическата организация

Потенциалното участие на Турция беше посрещнато с възторг от някои икономисти, които считат, че то ще обезпечи на страната достъп до нови пазари, благоприятни условия за вложения и по-силен глас в световните каузи.

Експерти показват мощния индустриален бранш на нацията, нейното младо и възходящо население и стратегическото й местонахождение на кръстопътя на Европа, Азия и Африка като фактори, които биха я създали скъпо допълнение към блока. На тоди декор договарянията на Анкара за участие в Европейски Съюз все още са замразени.

Редица анализатори обаче предизвестяват, че присъединението на Турция към БРИКС може да има много дефекти, евентуално обтягайки съществено връзките на Анкара със Запада.

Така или другояче, Турция от дълго време се стреми да поддържа баланс в един все по-поляризиран свят. Страната е член на НАТО от 1952 година и е част от отбранителната система на Европа. Преговорите с Европейски Съюз обаче не съумяха да напреднат, след старта си през 2005 година. Въпреки това Турция неведнъж е заявявала, че остава зает член на военния съюз и поддържа задачата си за пълноправно участие в Евросъюза.
 Вместо Европейски Съюз? Обмисля ли Сърбия присъединение към...БРИКС
Вместо Европейски Съюз? Обмисля ли Сърбия присъединение към...БРИКС

На запад или на изток ще поеме Белград е въпрос от основно значение за бъдещето на страната

Някои политически анализатори показват, че участието на Турция ще ускори геополитическото значение на БРИКС и ще ускори въздействието му в Европа, Северна Африка, Азия и Близкия изток.

Те акцентират обстоятелството, че страната е една от водещите нововъзникващи стопански системи в света, разполагаща със мощна индустриална база и пазарна динамичност, ще разшири размера на пазара на групата и размера на търговията, създавайки нови благоприятни условия за вложения и икономическо съдействие сред страните-членки.

Дали обаче в действителност едно такова участие би дало на Турция по-голям достъп до някои от най-големите нововъзникващи пазари в света и би могло да отвори скъпи благоприятни условия за турските експортьори, или пък единствено ще отдалечи страната от Европейски Съюз, Съединени американски щати и техните сътрудници, е мъчно да се каже.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР