Докато бил навън със съквартирантите си от колежа, Питър (което

...
Докато бил навън със съквартирантите си от колежа, Питър (което
Коментари Харесай

Просто не ми хрумва да искам секс: Ниското сексуално желание на мъжа идва от химически дисбаланс

Докато бил на открито със съквартирантите си от колежа, Питър (което не е същинското му име) осъзнава, че отношението му към секса е друго от това на другите хетеросексуални мъже.

„ Никога не съм бил човек, който се интересува от порнография, само че бих се смял на техните смешки “, споделя Питър, на 44 години, британец. „ Разбира се, в никакъв случай не съм го споменавал... като мъж ще бъдеш изритан от стадото. “

Докато развива „ верни, съществени връзки “ с дами, Питър открива, че няма половото предпочитание, което доста от неговите партньорки имат.

„ Бих се извинил, че съм изтощен или се усещам уплашен, такива неща “, споделя той. „ Нямаше проблем с привличането към партньорката ми. Просто не ми е идвало на разум да предизвиквам секс. ”

През 2021 година Питър вижда реклама за набиране на доброволци за ново изследване на хипоактивното разстройство на половото предпочитание. Изследователите възнамеряват да инжектират участниците в изследването с киспептин - натурален сексуален хормон - с цел да видят дали усилва половото им предпочитание. Киспептинът играе основна роля в репродукцията и без съответни равнища на хормона децата не минават през пубертета.

Тъй като е в дълготрайна, сериозна връзка с жена, която съгласно него има по-висок полов вкус, Питър се записва, заинтересован от мисълта, че биологичният дисбаланс може да помогне да изясни държанието му.

В седмицата след последната сесия се случва нещо необикновено.

„ Изведнъж желаех да стартира фамилиарност. Мога единствено да предположа, че не е било водено от това, че мозъкът ми си спомня нещо, а от това, че тялото ми желае нещо “, твърди Питър. „ Инициирах секс повече и това усъвършенства необикновено нещата с моята партньорка. “

Всичко е в мозъка

Експертите считат, че хипоактивното разстройство на половото предпочитание визира минимум 10% от дамите и до 8% от мъжете, макар че тези цифри може да са ниски, счита Стенли Алтхоф, почетен професор по логика на психиката в Медицинския факултет на университета Case Western Reserve в Кливланд, Охайо и изпълнителен шеф на Център за фамилно и полово здраве в Южна Флорида.

„ Мъжете се срамят да отидат на доктор като начало, а се допуска, че са мачовци “, споделя Алтхоф, който не е взел участие в изследването за киспептин.

„ Така че за мъжете е мъчно да кажат: „ Хей, имам проблем със половото си предпочитание. “ Ето за какво множеството мъже пациенти с хипоактивно разстройство на половото предпочитание, които виждам, са изпратени от партньорките си. “

За да бъде диагностициран с разстройството, мъжът не би трябвало да има други проблеми, които биха могли да причинят смяна в либидото, като еректилна дисфункция или преждевременна еякулация.

„ Загубата на интерес заради проблеми с представянето е постоянно срещано събитие, само че хипоактивното разстройство на половото предпочитание е нещо настрана “, изяснява Алтхоф. „ Това е липса на еротични мисли и липса на предпочитание за секс, което би трябвало да участва в продължение на шест месеца. Също по този начин не може да се изясни по-добре с друго разстройство или други стресови фактори: не може да се дължи на меланхолия, на неприятна връзка или на банкет на антидепресант. “

Още един основен миг: Мъж или жена би трябвало да имат клинично важен проблем, с цел да имат хипоактивно разстройство на половото предпочитание, счита клиничният психолог доктор Шерил Кингсбърг, професор по репродуктивна биология и психиатрия в университета Case Western Reserve, който също не е взел участие в изследването на киспептин.

„ Някои хора не се тормозят от неналичието на интерес към секса, тъй че не бихме ги лекували за хипоактивно разстройство на половото предпочитание “, декларира Кингсбърг, който също е специалист по поведенческа медицина в болница MacDonald и в медицинския център на университетските лечебни заведения в Кливланд.

„ Жените, които идват в офиса ми, са доста смутени “, споделя тя. „ Казват ми: „ Имах предпочитание, само че в този момент го няма. Бих могла да съм на необитаем остров без напрежение, само че просто нямам вкус. Искам си го назад. “ Тези дами имат хипоактивно разстройство на половото предпочитание.
„ Сюрреалистично “ прекарване
Д-р Лауджит Дило, професор по ендокринология и метаболизъм в Imperial College, Лондон, учи връзката сред ниското полово предпочитание и хормона киспептин от години, първо при животни, по-късно при хора.

Предишни изследвания на Дило върху здрави мъже без проблеми с либидото откриват, че киспептинът покачва равнищата на тестостерон и лутеинизиращ хормон, което е значимо за функционалността на половите жлези.

Най-новото му изследване, оповестено в списанието JAMA Network Open през февруари, включва 32 мъже с доказано хипоактивно разстройство на половото предпочитание. Питър е един от тях.

„ Толкова доста хора си споделят: „ Само аз съм. Имам проблем. “ Но в действителност хипоактивното разстройство на половото предпочитание може да се дължи на методът, по който е обвързван мозъкът ви “, сподели Дило, който е декан в Националния институт за опазване на здравето и изследователска академия на Обединеното кралство в Нюкасъл ъпон Тайн.

„ Биологията ни споделя, че има нараснало активиране на инхибиторни зони в мозъка – същите области, които ни споделят, че не е добре да се разхождаме голи на публични места – и тези зони изключват половото предпочитание. Как можем да се оправим с това? Ние даваме хормон, който естествено ще докара до нараснало полово предпочитание. “

Мъжете, участващи в новото изследване, са посетили лабораторията на Дило два пъти. Всеки път са били снабдявани с устройство за обективно премерване на възбудата, инжектирани и помолени да гледат порнография, до момента в който мозъците им били сканирани посредством функционален магнитен резонанс.

Нито субектите, нито откривателите знаели дали инжекцията от оня ден била киспептин или плацебо.

„ Беше извънредно сюрреалистично да лежиш там с нещо, наподобяващо примка на главорез и да гледаш комбинация от нецензурен изображения и видеоклипове от 70-те до модерни “, спомня си Питър. „ Получаваш към пет или шест секунди от един тип изображение или видео, оценяваш възбудата си за откривателите и по-късно преминаваш към идващото. “

Мозъчните сканирания демонстрират забележителен двоен резултат след инжектирането на киспептин, разяснява Дило. Дейността в областите на мозъка, които попречват държанието, се забавя, до момента в който тези, свързани със половия интерес, се задействат.

„ Като група, мъжете са имали 56% по-висок полов отговор на полови изображения след киспептин в сравнение с плацебо “, обобщава Дило. „ И не открихме странични резултати при доста, доста дребната доза, която използвахме. “

Питър вижда разлика незабавно след привършване на лекуването. Всъщност половият му живот бил толкоз постоянен, че не след дълго партньорката му била бременна с първото им дете.

Проучването не е проследявало мъжете в дълготраен проект, с цел да види дали резултатите на киспептина са продължителни. За Питър обаче въздействието му трансформирало живота му.

„ Открих, че има дълготраен резултат за мен “, споделя той. „ Намирам, че имам доста по-добър полов вкус даже в този момент няколко години след лекуването. “

Дори появяването на момченцето му не попречило на новия му интерес към секса.
„ Клишето е, че когато имате деца, половият ви живот се трансформира “, споделя той пред CNN. „ Но казусът при нас не беше подобен. Всъщност чакаме второто си дете, което би трябвало да се роди през юли. “
Необходими са повече проучвания
Въпреки че Питър имал позитивен дълготраен резултат, прекомерно рано е да се каже, че повода са инжекциите с киспептин, счита Алтхоф.

„ Когато чуя резултати като този на Питър, бих бил внимателен, като кажа, че това е типичният резултат. Въпреки че е прелестно, че това му е помогнало, тези проучвания посредством функционален магнитен резонанс са сложни за пояснение и не са безапелационни “, споделя той.

„ Сексуалното предпочитание е доста комплицирано – то е композиция от мозъчна функционалност, хормони и обич, вино и рози “, прибавя Алтхоф. „ Това изследване е обещаващо, само че се нуждае от повтаряне в по-големи групи. “

„ И даже в случай че бъдещите проучвания потвърдят изгодите от киспептин, здравното лекуване не е сурогат на здравословната връзка по отношение на секса сред сътрудниците и с доставчиците на здравни услуги “, споделя Дило.

„ Това са табута на обществото, само че в действителност колкото повече приказваме за действителни полови проблеми, които засягат действителни хора, толкоз повече откриваме, че в действителност е много постоянно срещано “, счита експертът. „ Ако не се притеснявате от ниското либидо, това не е проблем, само че в случай че сте обезпокоени от него, това може да докара до раздробяване на брак, злощастие и влошено качество на живот. “
Източник: dama.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР