Докато България все още чака Брюксел да даде зелена светлина

...
Докато България все още чака Брюксел да даде зелена светлина
Коментари Харесай

Хърватия вече получи 800 млн. евро по Плана за възстановяване, правят с тях "робо таксита"

Докато България към момента чака Брюксел да даде зелена светлина за Плана ни за възобновяване, по който ще получим към 12 милиарда лв., Хърватия към този момент употребява предплатено над 800 млн. евро. Какви са плановете, които страната желае да финансира?

Компанията за електрически автомобили „ Римац “ е измежду получателите на европари. Наричат притежателят ѝ Мате Римац „ Илън Мъск на Балканите “. 30-годишния Мате стартира разработките си вкъщи, с цел да стигне досега, в който придобива мажоритарния дял от Богати, а преди дни и на посетители му идва френския президент Емануел Макрон.

Евросредствата ще се употребяват за замяна на такситата в Загреб с електрически автомобили, които ще бъдат и безпилотни. Целта - да се понижи замърсяването в хърватската столица. След такситата ще се мисли и в посока електрически градски превоз.

Компанията стартира в гараж през 2006 година, с цел да може през 2011 да създаде първия електромобил.

Такситата няма да наподобяват като познатите сега коли на Римац, само че също ще са с електрически мотори.

„ Работим върху план за бъдеще, в което колата не е нечия благосъстоятелност. Бъдеще, в което автомобилът се споделя. Работим по това последните 4 години. Пилотния проек „ Робо такси “ ще е в Загреб. Това ще е кола без водач, която ще може да наемате, ще изградим и инфраструктура, където колите ще се поддържат, зареждат и почистват “, споделя маркетинг шефът на компанията Марта Лонгин.

Части за „ Римац “ се създават и в Чаковец, чиито някогашни казарми са ремонтирани и превърнати в бизнес развъдник. Целта е да се поддържат високотехнологичните компании в област Миджимурие.

През 2010 година в софтуерния иновационен център стартират с три започващи компании и към 10 чиновници. В момента компаниите са 51 - с личен състав от над 300 души. Още преди да приключи ремонта на дадена колиба, тя към този момент е наета.

Тук се намира и един от най-големите 3D принтери в района.

„ Това е най-големият 3D принтер в този район. Другият подобен е в Милано, Италия. Този принтер може да построи елементи с размери до 950 милиметра. Това е принтер за промишлеността. Използва 50 разнообразни типа пластмаси “, изяснява Марио Щерцер, шеф на „ Метал център “.

Изделията му се употребяват и в промишлеността, и в медицината. Понякога даже операторът на принтера не знае какво тъкмо прави, защото става въпрос за патентни секрети.

В метал центъра разполагат и с 3D скенер, който сканира обектите и в дълбочина.

Финансирането което Загреб получава по проекта за възобновяване е 6,3 милиарда евро. Като % от брутния вътрешен артикул на страната това е най-сериозното финансиране измежду 27-те страни членки на Европейски Съюз. „ Планът към този момент се извършва, предходната седмица имахме задача, всичко е по проект, тъй че чакаме някъде в края на януари Хърватия да се обърне с искане за последващо финансиране, молба за разпределяне на идващия транш. Основните средства, по този начин реши и Хърватската страна, отиват за Зеления преход, планове свързани с нови технологии, понижаване резултата върху околната среда “, разяснява непрекъснатият представител на Европейска комисия в Хърватия Огнян Златев.

Докато Загреб към този момент влага парите от проекта си, София към момента чака. Ние сме оптимисти и работим оптимално бързо България да получи да “, сподели представителят на Европейска комисия в България Цветан Кюланов.

Докато София към момента чака отговор от Брюксел, проектите на Загреб са в края на януари да изискат Европейска комисия идващия транш от своя проект за възобновяване.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР