Докато България договаря с Лукойл условия, за да остане руската

...
Докато България договаря с Лукойл условия, за да остане руската
Коментари Харесай

Проблемът с Лукойл: разликите между България и Италия


Докато България договаря с " Лукойл " условия, с цел да остане съветската компания в страната, Италия подхваща решителни стъпки и обмисля национализация на втората си по величина рафинерия, която е благосъстоятелност на " Лукойл ".

Логото на " Лукойл "

Италия се опита да избави втората най-голяма петролна рафинерия в страната - ISAB. Тя се намира край Сиракуза, Сицилия, и принадлежи на съветския тръст " Лукойл ". Правителството в Рим е създало избавителен проект за предприятието, написа немският " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " (ФАЦ). Мерките се постановат поради петролното ембарго на, което влиза в действие от 5 декември. След тази дата ще бъде неразрешено да се внася нефт от, напомня изданието.
Редакцията предлага
Какво обмисля Италия

В момента рафинерията преработва съвсем единствено съветски петрол - около 90% от внасяните количества идват от Русия, остатъкът е от Казахстан. След 5 декември това ще се промени фрапантно и ISAB рискува да остане без суровина за преправка. На този декор Рим обмисля няколко благоприятни условия за справяне с рецесията. Сред тях е и национализация на рафинерията или продажба. Вече имало няколко претенденти, декларирали своя интерес пред " Лукойл ", показва ФАЦ.

ISAB е петата най-голяма рафинерия в Европа. През предходната година тя е осъществила оборот от 2,6 милиарда евро и облага от 615 милиона евро - преди облагането с налози. Кпацитетът ѝ на преправка е между 10 и 14 милиона тона нефт годишно.

Времето обаче притиска италианското държавно управление, които даже обмисля да изиска от Брюксел изключение от регламента за петролното ембарго. В последна сметка рафинерията е най-голямото дружество на остров Сицилия. 1000 души работят в тамошното дружество, други 10 000 работни места са свързани индиректно с рафинерията. Всички те ще бъдат наранени, в случай че рафинерията банкрутира или бъде затворена. Да не приказваме за това, че тя обезпечава 20 % от горивата, потребявани в.

Как България се контракти с " Лукойл "

Не единствено в Италия петролното ембарго основава главоболия на управляващите и неодобрение измежду заетите в бранша. В, където " Лукойл "  също заплаши да затвори рафинерията си заради същите аргументи,, продължава обявата на ФАЦ. Изданието напомня, че преработваният в най-голямата в Югоизточна Европа рафинерия нефт се внася през швейцарския медиатор Litasco, който е и мажоритарен притежател на " Лукойл Нефтохим Бургас ". Поради това рафинерията не заплаща налози в България, което е бодил в очите на българското държавно управление. Сега обаче " Лукойл " предлага от 1 януари 2023 година да стартира да полза приходите си в България, а не както до момента в Нидерландия и Швейцария. От това се чакат нови приходи в държавната хазна от порядъка на 350 милиона евро, показва немското издание. Срещу това служебното държавно управление в София, което е другарски настроено към Русия, се съгласява " Лукойл " да продължи да изнася продукцията си. И още по-точно - половината от преработваните 7,1 милиона тона годишно съветски недопечен нефт. Брюксел неведнъж напомни, че въпросните петролни артикули са единствено за вътрешния български пазар и не могат да бъдат изнасяни в трети страни. А София упорства, че въпросните горива са създадени не в Русия, а в България.

Горивата от " Лукойл " в това време стигат и до Съединени американски щати. Неотдавна " Уолстрийт Джърнъл " написа, че макар американските наказания артикули на втория по величина съветски петролен тръст стигат до бензиностанциите в Америка. Защото след преработката в Европа те към този момент не се водят публично за съветски.

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР