Докато акциите на компанията Meta, известна до неотдавна като Facebook,

...
Докато акциите на компанията Meta, известна до неотдавна като Facebook,
Коментари Харесай

Акциите на Facebook и Google вървят в противоположни посоки. Причината е в Apple

Докато акциите на компанията Meta, известна до наскоро като Фейсбук,  регистрираха най-големия си спад в границите на една сесия в историята, достигайки до 18 месечно дъно, книжата на компанията майка на Гугъл – Alphabet, продължат да са покрай рекордната си стойност, откакто последната година се показаха по-добре от всички акциите на всички огромни американски софтуерни компании. Причината за другата траектория на развиване при двете компании е Apple, написа

Гугъл и Фейсбук от години преобладават пазара на онлайн реклами в Съединени американски щати. Докато другите компании се изправят пред разнообразни проблеми, през последните пет години графиките на акциите на двете компании наподобяват много сходни. Или най-малко изглеждаха сходни до 2021 година, когато дългогодишните опити на създателя на Фейсбук Марк Зукърбърг да поеме личната си орис под надзор започнаха да се отразяват на финансовите индикатори на неговата компания.

Приложенията на Фейсбук разчитат съвсем напълно на Apple и Гугъл за разпространяване. Когато Apple промени политиката си за дискретност в iOS предходната година, тъй че потребителите да бъдат питани дали са съгласни с това обещано приложение да наблюдава държанието им в мрежата, доста клиенти се отхвърлиха. Това се отрази отрицателно на способността на Фейсбук да събира данни за своите консуматори и надлежно да дава по-прецизирани реклами.

Гугъл също разчита на способността за положително таргетиране при привличането на рекламодателите, само че компанията има характерно преимущество в това отношение. Когато хората употребяват търсачката на Alphabet, те на процедура „ сами се таргетират “ защото набират думи, които ясно демонстрират какви са техните ползи в съответния миг.

Освен това, когато става дума за таргетиране, Гугъл разполага и с Android – най-популярната операционна система в света, което дава на надзор върху личните и политики за дискретност. Макар че Гугъл също разчита на Apple за дистрибуция в iOS,  двете компании имат по-добри връзки, в сравнение с Фейсбук с производителя на iPhone. Гугъл заплаща на Apple милиарди долари на година за това да бъде търсачката по дифолт в браузъра Safari.

Добавете всичко това към скорошния коментар на Фейсбук, че така наречен Прозрачност на следенето на приложения (ATT) в iOS ще докара до неосъществени доходи от 10 мрлд. $ тази години, и ще разберете за какво нейните акции се сринаха с над 25% в четвъртък, падайки до най-ниското си равнище от август 2020 година

В същото време Гугъл регистрира ужасно показване за последното тримесечие с помощта на растеж от 33% на рекламните доходи (в съпоставяне с 20% за Facebook).

Главният финансов шеф на Meta Дейв Венър съобщи в конферентен диалог с анализатори в сряда, че Apple третира търсачката на Гугъл по-благоприятно от другите приложения заради договорката сред двете компании. „ Стимулът е явен и това разграничение в отношението ще продължи.

Преразпределение на пазарния дял

Анализаторите несъмнено виждат корелацията. Рекламодателите, които към този момент не могат да получат мечтаното равнище на таргетиране във Фейсбук, харчат повече пари при Гугъл.

„ Предизвикаха ли измененията в iOS преразпределение на пазарния дял от Фейсбук към Гугъл?. Да, считаме, че това е реалност “, разяснява Рохит Кулкарни от MKM Partners

Главният действен шеф на Фейсбук и някогашен вицепрезидент по световните онлайн продажби и интервенции в Гугъл Шерил Сандбърг съобщи, че въведените от Apple промени „ вредят най-вече на дребните и междинните бизнеси, защото те разчитат най-вече на персонализирането и таргетирането на своите реклами “.

Зукърбърг се притесняваше от попадане в сходна обстановка отдавна. Без да има устройството или операционната система, Фейсбук не може сама да чертае пътя си на развиване и  е подвластна капризите на други компании. Преди към десетилетие Фейсбук сътвори собствен личен сматртфон, само че планът се оказа пагубен неуспех.

Още през 2012 година, когато компанията направи борсовия си дебют и занапред набираше известност като мобилно приложение, тя акцентира точно тези опасности.

„ Ние сме подвластни от оперативната съгласуемост на Фейсбук с известни мобилни операционни системи, които не направляваме, като Android и iOS, и всевъзможни промени в тези системи, които утежняват функционалността на нашите артикули или се отнасят преференциално към конкурентни артикули, могат да повлияят неподходящо на потреблението на Фейсбук при мобилните устройства “, обявиха тогава от компанията.

През 2014 година Фейсбук закупи компанията, разработваща очила за виртуална действителност Oculus, за 2 милиарда $, което даде опция за първи път да работи по личен хардуер, в който да интегрира своя програмен продукт.

Тази договорка е в основата на бъдещето, което Зукърбърг се надява да осъществя. Тя е повода за смяната на името на компанията на Meta. В същото време обаче финансовият доклад на компанията за последното тримесечие сподели, че отделът Reality Labs group който създава хардуера за виртуална действителност, както и прословутата метавселена, е донесъл загуба от над 10 милиарда $ на компанията през 2021 година

Инвеститорите с право са обезпокоени за бъдещето на Meta. Основният бизнес на Фейсбук губи консуматори, а Apple прави каквото си желае.

За Зукърбърг отговорът на проблемите му в действителния свят може да е виртуалният свят. Той не желае нищо повече от това да се освободи от Apple и Гугъл, тъй че неговата компания да бъде тази, която основава разпоредбите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР