Докъде е стигнало приемането на проекта за Интегрирана териториална стратегия

...
Докъде е стигнало приемането на проекта за Интегрирана териториална стратегия
Коментари Харесай

Деница Николова: Ключови проекти за Бургас се бавят заради липса на комуникация между министерства

Докъде е стигнало приемането на плана за Интегрирана териториална тактика за развиването на Югоизточен регион. Този въпрос зададе бургаският народен представител от ГЕРБ Деница Николова в границите на парламентарния надзор. Тя настоя за детайлна информация от министъра на Министерство на регионалното развитие Гроздан Караджов какви старания поставя отрасловото министерство и новото държавно управление за бъдещи, основни планове за Бургас и района. От думите му обаче се разбра, че планът е в развой на процедура на екологична оценка и има закъснение поради връзка сред двете отраслови министерства.

„ Липсва работа по тематиката и тя е в развой на застой. Когато ГЕРБ излезе от ръководство през март, интегрираните териториални тактики бяха на същата стъпка, на който се намират в този момент. За страдание, стана ясно от районния министър, че се касае за липса на връзка сред Министерство на регионалното развитие и Министерство на околната среда и водите по тематиката. Всички интегрирани вложения и милиарди средства от страна на Европейски Съюз, за развиването на страната, могат да се окажат блокирани без подготвени планове за интегрирани тактики. А повода е междуинституционална липса на връзка за приемане на нужните документи “, разяснява от трибуната Деница Николова.

Народният представител подчертава и какъв би бил отрицателният резултат за област Бургас при продължаваща липса на признат план на Интегрирана териториална тактика за Югоизточен район.

 „ За област Бургас са планувани едни от най-важните вложения за бъдещето й – създаване на още индустриални зони, четирилентов достъп до дребните, обитаеми места и строителството на Детската университетска болница. Те са част от посочената тактика и няма да могат да се случат, в случай че нямаме документи за това. Регионалната политика е тази, която би трябвало да се извършва от Министерство на регионалното развитие. Защото това не е министерство на пътищата и водите “.

Николова уточни още, че в народен проект може да се спрат опциите за която и да е оперативна стратегия, в това число и на Плана за възобновяване и резистентност. „ Необходимо е да се откри време от районния министър да насочи вниманието на институциите към ускорено приемане на тези тактики. В тях влизат всички значими за капиталови процеси за страната, свързани с инфраструктура за идващите 7 години “.

Още от БУРГАС:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР