Dojo на Tesla е нещо повече от суперкомпютър: това е

...
Коментари Харесай

Предвещанието на Dojo: ерата на AI е на прага


Dojo на Tesla е освен това от суперкомпютър: това е предвестител на нова епоха в технологиите (графика: Tesla)

В последния ден на септември, по време на своята конференция „ Ден на изкуствения разсъдък “, Tesla развълнува целия свят с дълго чакания първообраз на хуманоидния робот Optimus. Но нещо друго, което се случи на форума, се оказа доста по-голям знак за софтуерния свят. Това бе новият суперкомпютър Dojo.

Екзафлоповата система ще се употребява за образование на невронни мрежи, употребявайки видео-данни. Самите видео-данни ще бъдат събирани от колите на Tesla, които се движат по целия свят. Но това не е всичко.

Колосалната изчислителна машина претрупа електропреносната мрежа на района, в който се намира – Пало Алто, Калифорния. А Tesla възнамерява занапред да построява още няколко нейни модула.

Но за какво ѝ е на Tesla суперкомпютър като Dojo?

Това е състоятелен въпрос. Защо авто производител ще създава най-мощния суперкомпютър в света? Е, Tesla ще ви каже, че не е просто производител на коли, а софтуерна компания, разработваща артикули за ускорение на прехода към устойчива стопанска система.

Видимо Tesla осъзнава, че нейният метод за създаване на самоуправляеми коли, употребявайки образование на невронни мрежи въз основата на милиони видеоклипове, събрани от големия потребителски парк, ще изисква и голяма изчислителна мощ. Затова е решила да създаде собствен личен суперкомпютър, с цел да си обезпечи тази мощност.

На конференцията Илон Мъск обаче сподели, че компанията ще предлага Dojo като услуга. Това накара някои софтуерни експерти да се запитат дали Tesla ще се изправи против Amazon AWS на Джеф Безос. Двамата и без друго се състезават на друга сцена – галактическите совалки и проектите за орбитални хотели и градове.

Само краткосрочна цел?

Мъск показва новостта примамливо. По думите му, това ще е „ услуга, която можете да употребявате, която е налична онлайн, с която можете да упражнявате своите модели доста по-бързо и за по-малко пари “.
още по темата
„ Ще забележим по какъв начин ще се развие това начинание, само че то е евентуален многомилиарден второстепенен артикул от построяването на по-добър неестествен разсъдък “, написа по този мотив Forbes.

Най-вероятно оповестеното от Мъск е единствено краткосрочната цел. Tesla ще има изгода от суперкомпютъра в бъдеще, защото не крие упоритостите си да създава и други стратегии за изкуствен интелект, с изключение на сегашните, които касаят най-вече самоуправляемите коли и вероятно хуманоидния робот Optimus.

Предупреждение от Мъск

На конференцията се случи и още нещо забавно. Мъск подсети на света, че той може да бъде уволнен. Tesla е обществена компания, а изпълнителният шеф на такава компания е елементарен чиновник от позиция на вложителите. Дали обаче Tesla би могла да продължи напред без Илън Мъск – макар спорния образ на мениджъра-милиардер до момента никой в никакъв случай не е дръзнал да си намерения какво ще прави мега-компанията без чудатия визионер зад руля.

Продукти от бъдещето

След всичко това би трябвало да е ясно, че множеството от нововъведенията, за които Tesla приказва на своя „ Ден на изкуствения разсъдък “, към момента не са подготвени за пазара. Компании като Apple употребяват сходни зрелищни демонстрации, с цел да пуснат новите си артикули, които са подготвени за пазара.

За разлика от тях, Tesla не афишира подготвени устройства и системи. Тя разисква артикули, които ще станат подготвени за пазара след години. Сега единствено набира гении и основава осведоменост с технологиите, които ще пусне след време.

В тази светлина появяването на Dojo, проектите за неговото развиване в идните години и упоритостта да бъде претрупан с многочислени планове за невронни мрежи и изкуствен интелект, паралелно с намеците за самоуправляеми коли и пълнофункционален хуманоиден робот, са явен знак, че ерата на огромния изкуствен интелект в действителност е към този момент на прага ни.

И е хубаво да мислим съществено за това. Хуманоиден робот, който е разполагаем на елементарните жители, кадърен да извършва всевъзможни задания, сигурно би трансформирал пазара на труда. А промени ли се пазарът на труда в световен мащаб, това значи смяна за света. Генерална.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР