Доживотен затвор заплашва в Полша 28-годишния ром от България Сашо

...
Доживотен затвор заплашва в Полша 28-годишния ром от България Сашо
Коментари Харесай

Доживотен затвор заплашва наш ром в Полша, счупил черепа на бебето си

Доживотен затвор заплашва в Полша 28-годишния ром от България Сашо М. за домашно принуждение над трите му деца и опит за ликвидиране на най-малко едно от тях, заяви представителят на Окръжната прокуратура в Люблин Агнешка Кемпка.
На подсъдимата пейка дружно със Сашо ще застане и 23-годишната майка на децата Атанаска Р, както и баба им, майката на Сашо, 42-годишната Севджан Р. Обвинението против Атанаска е за това, че „ най-малкото се е съгласявала с това, че детето ще умре”, а бабата ще бъде съдена за това, че не се е намесила.
Сашо и Атанаска бяха задържани в полския град Люблин в края на януари 2021 година по обвиняване в опит за ликвидиране и причиняване на тежка телесна щета на сина си, който по това време едвам бил навършил пет седмици.
Двойката имала статут на непрекъснато пребиваващи в Люблин и наемала етаж от къща в града в Югоизточна Полша. Мъжът и дамата се занимавали с търговия на локалния пазар. Момченцето, третото дете в фамилията им се родило живо и крепко точно на Коледа през декември 2020.
На 28 януари м. година Атанаска завела бебето в една от люблинските поликлиники. Момченцето имало контузии и пострадвания по главата, а майката твърдяла, че „ изтървала детето от ръцете си”.
Още на същия ден бебето е настанено в Университетската детска болница в Люблин и незабавно било подложено на тежка интервенция на главата.
Медиците неотложно уведомили полицията за дребния пациент. Оказало се, че бебето просто е било пребито.
Побойници се оказали личните му родители Сашо и Атанаска. Още в първите часове на следствието било изяснено, че детето е било бито, с цел да бъде убито.
Според материалите от досъдебното произвеждане „ действайки с предумисъл да причинят гибелта на детето си най-малко два пъти са го блъснали главата му в твърдия под, предизвиквайки строшаване на черепната кост и мозъчен хематом, което е довело до животозастрашаващо положение детето”.
Бащата е удрял бебето с юмруци по главата и два пъти блъснал главата му в пода. Бабата Севджан за следствието е отговорна с това, че не е оказала помощ на дете, намиращо се в положение на непосредствена заплаха.
По полското законодателство за тази бездейност може да получи до 8 години затвор. Максималното наказване за Сашо и Атанаска съгласно полския углавен кодекс е пожизнен затвор.
Майката и бащата са в ареста от задържането си през януари, а до началото на процеса бабата беше пусната под подписка.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР