Доизграждат се трите напречни връзки между тръбите на тунел Витиня“

...
Доизграждат се трите напречни връзки между тръбите на тунел Витиня“
Коментари Харесай

Доизграждат връзките между тръбите на тунел „Витиня“ на АМ „Хемус“

Доизграждат се трите напречни връзки сред тръбите на тунел „ Витиня “ на Автомагистрала „ Хемус “, оповестиха от Агенция " Пътна инфраструктура ".
 Агенция "Пътна инфраструктура "
В тръбата за София те бяха прокопани през 2020 година Сега се довършва работата в тръбата за Варна. Предстои до края на септември напречните галерии сред двете тръби в оборудването да бъдат приключени.

Те са нужни, с цел да дава отговор най-дългият авто тунел в България - 1195 м, на всички европейски условия за пътна сигурност. В случай на повреда в една от тръбите напречните връзки ще се употребяват за евакуация на хора и коли, както и за прекосяването на коли за спешна помощ, пожарни и други профилирани транспортни средства. Две от галериите са пешеходни, а една е автомобилна.

Предвидено е в тунелната тръба да се инсталират противопожарни порти, електроинсталации, вентилационни боксове и осветяване. Пандемията забави доставките от чужбина на част от оборудването.

То към този момент е обезпечено и в този момент с ремонта на виадуктите по автомагистралата и въведените ограничавания в придвижването се довършва и работата по напречните връзки в тунел „ Витиня “.

Дейностите в тръбата за Варна стартираха на 18 юни и за осъществяването им придвижването в оборудването се реализира в двете посоки в тръбата за София. Нейният ремонт приключи през март 2021 година и тя е с нова обшивка, хидроизолация, отводнителна и дренажна система, асфалтова настилка, система за видеонаблюдение, пожароизвестяване, вентилация, светофарна уредба, енергоефективно LED осветяване, система за светлинно водене, с които се обезпечават по-висока сигурност на пътуването и опция за бърза реакция при случай.
 Агенция "Пътна инфраструктура "
На заключителен стадий е ремонтът в тръбата за София на тунел „ Ечемишка “, който стартира в края на май 2021 година В оборудването също се построяват две напречни пешеходни връзки сред тунелните тръби, които при положение на повреда в някоя от тръбите, ще се употребяват за евакуация.

Дейностите в тунелната тръба включват ремонт на структурата, хидроизолация, създаване на нова дренажна система, асфалтова настилка, пожароизвестяване, вентилация, видеонаблюдение, светофарна уредба, осветяване и система за светлинно водене, с които се обезпечават сигурност на пътуването и опция за бърза реакция при случай.

Съоръжението ще е със система за отклоняване на запалими и токсични течности от пътното платно. На обекта се работи мобилизирано, с цел да може ремонтът да приключи през август.
 Агенция "Пътна инфраструктура "
За осъществяване на строително-монтажните действия както в двата тунела на Автомагистрала „ Хемус “, по този начин и на 4-те виадукта -  при километри 33-ти, 34-ти, 35+144 и 35+760, е въведена краткотрайна организация за сигурност на придвижването. Ограничен е тежкотоварният трафик от 30-ти до 47-ми км на автомагистралата.

Камионите над 12 тона минават по обходен маршрут: от пътен възел „ Витинска река “ при 30-ти км на Автомагистрала „ Хемус “ по пътя София-Ботевград и по-късно по второкласния път II-17 до пътен възел „ Ботевград “.

Лекият трафик минава в двете посоки в тръбата за София на тунел „ Витиня “, в двете посоки в тръбата за Варна на тунел „ Ечемишка “ и в двете посоки в свободните от ремонтни действия платна на автомагистралата.

Движението на транспортните средства до 12 тона се реализира в двете посоки в платното за София от 32-ри до 34-ти км с по една лента във всяка посока на придвижване, а от 34-ти до 36-ти км е в двете посоки в платното за Варна с по една лента за всяка посока на придвижване. Необходимо е водачите да карат деликатно, да съблюдават прецизно пътната сигнализация и ограничаването на скоростта - до 50 км/ч.

Габаритът на пътното платно в тунелните уреди и на виадуктите не разрешава въвеждане на така наречен реверсивно придвижване – с отделяне на две ленти за придвижване в посоката с натоварен трафик и една лента в по-малко натоварената посока.
 
В дните с натоварен трафик - петък, събота, неделя, и в пиковите часове водачите на леки коли може да употребяват като различен маршрут на Автомагистрала „ Хемус “ в посока Монтана и Видин пътя през прохода „ Петрохан “ и през Искърското дефиле.

Агенция „ Пътна инфраструктура “ се извинява на водачите за породеното стеснение, само че ремонтните работи са наложителни, с цел да се обезпечи безвредното прекосяване по автомагистралата.
 Агенция "Пътна инфраструктура "
Виадуктите при 33-ти, 34-ти и 35-ти км са издигнати през 80-те години на предишния век и оттогава не са главно ремонтирани. Техническото положение на мостовете при 33-ти и 34-ти км в посока Варна изисква незабавно възобновяване на експлоатационното им положение, с цел да се обезпечи безвредното прекосяване.

На оборудванията се прави ремонт на пътната плоча, на основните стоманобетонови греди, замяна на лагери и дилатационни фуги. Ще бъдат възобновени тротоарни блокове, ще се постави нова хидроизолация и асфалтобетонова настилка, колекторна система и други.

На виадукта при 34-ти км се работи по възобновяване носимоспособността на ригел при един от стълбовете на оборудването. На двата виадукта при 35-ти км в платното за София се работи по антикорозионната отбрана на стоманената структура, изработка на колекторна система и други.

Всички ограничения, които се подхващат са нужни, не търпят отсрочване и би трябвало да се създадат, с цел да пътуваме по-късно комфортно и безвредно.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР