Доходите на физически лица от търговия в интернет ще се

...
Доходите на физически лица от търговия в интернет ще се
Коментари Харесай

Доходите от електронна търговия ще се облагат с данък

Доходите на физически лица от търговия в интернет ще се таксуват с налог. Това обаче се отнася единствено за хората, които правят регулярна комерсиална активност, прецизират от Национална агенция за приходите.

Подобни покупко-продажби ще влизат в предварително попълнените данъчни заявления към Националната организация по приходите. Хората от своя страна ще могат да създадат преценка дали това е продажба на персонални движимости по нетърговски метод, която няма никакви данъчни последствия и не изисква подаването на декларация, нито заплащане на налози, или в действителност става въпрос за търговия в интернет.

Потребителите, които продават мобилния си телефон, тв приемника или ски обувките на децата си, не би трябвало да подават декларация и да заплащат налог, стана ясно от думите на говорителя на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров. Ако обаче покупката се прави за препродажба, това значи и нужда да се заявява в годишната декларация и да се заплати налог в размер на 15%.

Друга от измененията през актуалната данъчна акция е, че продажбата на автомобил също ще предстои на облагане, в случай че е бил притежаван по-малко от 12 месеца. При това състояние ще платите налог върху разликата сред цената, за която сте я купили, и цената, на която сте я продали. НАП от своя страна към този момент ще ни припомня, че може да изискуем налог за продажба на МПС.

Заради Великденските празници крайният период за подаване на данъчните заявления на физическите лица тази година е 5 май. 5% отстъпка от налога за довнасяне ще получат хората, подали данъчна декларация до 31 март по интернет, като изискването е да нямат отговорности. При надвнесен налог ще се дава опция на данъкоплатците да получат надвнесената сума по банков път. Другата опция е сумата да бъде употребена за погасяване на бъдещи отговорности. По данни на Национална агенция за приходите все още са подадени към 24 000 данъчни заявления.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР