Доходите на българите нарастват, което е нещо нормално, тъй като

...
Доходите на българите нарастват, което е нещо нормално, тъй като
Коментари Харесай

КНСБ: Доходите на българите нарастват

Доходите на българите нарастват, което е нещо обикновено, защото бизнесът е задължен да усилва работните заплати. Знаете, нарастването на цените усилва и издръжката за живот. Това разяснява в "Здравей, България " по Нова телевизия Виолета Иванова от КНСБ.

Тя уточни, че цените на всички артикули и услуги нарастват в резултат на нарастването на природния газ.

,,Едва 30 % от българите получават към среднатата работна заплата, т.е. към 1200. Основните разходни пера са битовите сметки и храната'', сподели още тя.

,,Цените на хляба не се въздействат единствено от вътрешния пазар. Има дефицит на фрагменти, макар че брутната междинна заплата в сектора е 1830 лв.. Смея да кажа, че цената на човешкия труд тук е равна с тази в Гърция. Целта е да задържим фрагментите, по тази причина е належащо да се подвигат заплатите'', съобщи от своя страна Мариана Кукушева, представител на Националния браншови съюз на хлебарите.

,,Пазарът е извънредно конкурентен, продажната цена на хляба е друга от производителя. Всичко е комерсиална надценка'', изясни Кукушева и добави, че цената на пшеницата е с 35% по-висока от 2017 година.

,,За да няма нарастване, би трябвало да има диференцирана Данък добавена стойност ставка, тъй като тя би понижила сивата стопанска система и би нараснала постъпленията'', уточни още тя.

По думите на Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България повдигането на приходите е с над 8% за първото полугодие.

,,Инфлацията е по-малка от растежа на приходите. Ръста на продуктивността също е по-малка от растежа на доходите'', сподели той.

,,Европейската комисия и,,Газпром'' договориха опция за ревизиране на формулата, по която се дефинира цената на природния газ. В момента КЕВР може да ревизира дали са точни сметките'', изясни още Велев.

По отношение на цената на електрическата енергия Велев не счита, че има условия тя да се подвига.

,,Има една стока, която се използва повече от хляба и това е електрическата енергия. Не виждам изискване тя да нарасне. КЕВР би трябвало да се опита да резервира моментната цена. Според мен не следва да се пипа в едногодишен период'', заключи Васил Велев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР