Договорите за доставка на руски газ не трябва да се

...
Договорите за доставка на руски газ не трябва да се
Коментари Харесай

Хампарцумян: Играта на Путин с газа е кой ще мигне пръв, но той е в по-неизгодна ситуация

Договорите за доставка на съветски газ не би трябвало да се разискват обществено , а България не е измежду страните, които са най-зависими от тези доставки. Такова мнение изрази банкерът Левон Хампарцумян пред Bulgaria ON AIR

" Ще има европейска договорка . Дългосрочно по сложния метод научихме, че не би трябвало да сме толкоз подвластни от съветската сила. Сигурността коства пари. Плащането в рубли е единствено съветско предложение, има други контракти. Газът не е като водата - отваряме - затваряме. От другия край тази газ или я продаваш, или я съхраняваш, само че размерите за предпазване са лимитирани, или я гориш. Тази игра е от двете страни - кой ще мигне пръв . Путин е в по-неизгодната обстановка. " - разяснява Хампарцумян в предаването " Денят ON AIR ".
 Официално: Лидерите на Европейски Съюз се договориха взаимно да купуват природен газ
Официално: Лидерите на Европейски Съюз се договориха взаимно да купуват природен газ

До месец май Европейска комисия да предложи ограничения за енергийните разноски

Той акцентира, че страната ни не дава положителни сигнали с неналичието на ясна позиции по редица въпроси - дали е война или не, дали ще сме в Еврозоната, НАТО, Европейски Съюз, а в това време ще гоним характерни национални цели.

Същевремено е уверен, че нито ръководещи, нито съпротива желаят предварителни избори.

" В момента главното успокоение е в това, че никой не сменя конете в средата на реката. Имаме няколко рецесии, индустриално пренареждане на света. Не им се желае да вървят на избори, тъй като може да пристигна нещо по-лошо, по-трудна коалиция. " - проучва банкерът.

Хампарцумян разяснява и идния избор на нов шеф на Българска народна банка.

" Централното банкерство е нещо друго от ръководството на търговски банки. Едното е регулатор, другото е бизнес. Ако си бил на ниски позиции в неголяма банка, не е профилът, който би впечатлил Европейската централна банка. Повечето банкери не са очаровани от двете кандидатура, само че не смеят да кажат нищо. Мисля, че Гюров най-малко не е нападателен в налагането на кандидатурата си. Аз не съм чул концептуални неща нито от единия, нито от другия. Но най-малко единият споделя, че ще я написа концепцията, а другият - че може. " - изясни Хампарцумян.

Според банкера би било по-добре шефът на Централната банка да не е политически избор, а професионален.

" Повечето хора, които са управлявали Българска народна банка, не са били политически фигури, много по-подготвени са били. Добре е претендентите да знаят какво прави Българска народна банка. Тя нито дава, нито взима лицензи на банки, още по-малко пък шефът. " - посочи събеседникът.

Той изрази разбиране, че в ЕЦБ няма да реагират остро на избора.

" Там работят общителни хора, само че какво ще се приказва в коридорите... Важно е и по какъв начин ще върви връзката в основен миг, в който чакаме да ни одобряват в Еврозоната. Ако изберем хора, които нямат задоволителен престиж и занапред ще се потвърждават, възможностите да бъдат сполучливи в това не са чак толкоз огромни. " - предвижда Хампарцумян.

По думите му, не столът на шеф на Българска народна банка е парещ, а самата процедура е превърната в такава.

" Има признаци, че това е част от разделянето на баницата. Трябва да сме наясно, че ние се причисляваме към Еврозоната, а не тя към нас. Не да имаме суперзвезда, която да свърши всичката работа, а ние като система би трябвало да сме предсказуеми. Хора с известност да могат да ръководят взаимоотношението, а не политически обагрен човек. " - означи Хампарцумян.

Всъщност при гласуването в Народно събрание депутатите може и да не изберат нито един от двамата претенденти.

" Като не ти се отвори основният парашут, ползваш аварийния, при който по-твърдо се приземяваш, само че прави работа ", разяснява банкерът.
 Г-7 отхвърли настояването на Русия доставките на природен газ да се заплащат в рубли
Г-7 отхвърли настояването на Русия доставките на природен газ да се заплащат в рубли

Всички министри от Г-7 са изцяло съгласни, че това ще бъде едностранно и ясно нарушаване на съществуващите договори
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР