Договорите с т.нар. американски централи в Маришкия басейн ще бъдат

...
Договорите с т.нар. американски централи в Маришкия басейн ще бъдат
Коментари Харесай

Властта внезапно се реши да разваля договорите с американските тецове

Договорите с така наречен американски централи в Маришкия басейн ще бъдат предварително прекъснати. Това стана ясно на трета подред среща при премиера Бойко Борисов, на която представители на властта и на бизнеса проблемите на енергетиката.

От Българската стопанска камара оповестиха, че в диалозите са взели участие шефът на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев, министрите на финансите и на енергетиката Владислав Горанов и Теменужка Петкова, ръководителите на БЕХ, НЕК, АЕЦ, както и представители на БСК, АИКБ, БТПП, КРИБ и енергийни специалисти. 

Постигнато е единодушие да се подхващат енергични ограничения за преустановяване на договорите с Американските централи в комплекса " Марица-Изток " във връзка със съществуването на непозволена държавна помощ. Има всички предпоставки това да се случи в границите на няколко седмици, оповестиха от стопанската камара. 

Заради предварителното повреждане на контрактите обаче страната ще би трябвало да заплати обезщетения на притежателите на тецовете. За изчисляването на компенсациите се употребява методика, създадена от Европейска комисия. 

Управляващите са поели ангажимент в подготвяния сега пакет от законови промени в областта на енергетиката да се прибавят и такива, които да подсигуряват, че либерализацията на енергийните пазари ще продължи и че няма да се позволява появяването на нов вид производители на сила с “преференциални цени’’ и присъединяване им в контролирания пазар с такива “преференциални цени’’, което би било непозволена държавна помощ. 

Страните в срещата са се разбрали за ускорение на правенето и приемането на национална енергийна тактика до 2030 година, учредена на реалистична макроикономическа рамка за догонващ стопански напредък./ segabg.com
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР