Договори за реконструкция на граничните контролно-пропускателни пунктове Кулата (Петрич) и

...
Договори за реконструкция на граничните контролно-пропускателни пунктове Кулата (Петрич) и
Коментари Харесай

Договориха реконструкция на ГКПП Кулата и Калотина на три пъти по-високи от обявените цени

Договори за реорганизация на граничните контролно-пропускателни пунктове Кулата (Петрич) и Калотина (Драгоман) подписа Агенция " Митници “. Общата им стойност е над 9 млн. лева без Данък добавена стойност при планирана 3 000 000 лева без Данък добавена стойност .
За реализатор на инженеринговата поръчка (проектиране, строителство и авторски надзор) за Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата е избран консорциум " Митар 2018 " с участници в него " Билдинг Комфорт " ЕООД, " Инжстройинженеринг " ЕООД и " Т и Т Инженеринг " ООД. Договорът е на стойност 3 245 520 лева без Данък добавена стойност (или съвсем 3,9 млн. лева с ДДС).
Контрактът за Граничен контролно-пропусквателен пункт Калотина е подписан с консорциум " КРК - КАЛОТИНА " – единствен утвърден претендент за обекта. Участници в него са компаниите " Каро Трейдинг " ООД, " Рутекс " ООД и „ Кортес 95 " ООД. Ценовата им оферта е на стойност 5 758 834 лева без Данък добавена стойност (или 6,9 млн. лева с ДДС).
За Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата има и други двама участника, само че те не са стигнали до класиране - компания " РАСТЕР - ЮГ " – Благоевград, и Обединение " ГЕОПЪТ КУЛАТА " (с участници " Геострой " АД, " Министерски съвет Прайм Студио " ЕООД и " Илия Бурда " ЕООД). Двамата претенденти са отстранени поради основни пропуски в критериите за асортимент, респ. в техническото предложение.
От оповестената документи по процедурата не излиза наяве за какво се е стигнало до толкоз високи ценови предложения, в случай че прогнозните стойности за двата митнически пункта са по 1,5 млн. лева без Данък добавена стойност. Кандидатите да изпълнят дадена поръчка по принцип смъкват цената, а тук е назад. В единия случай сумата е набъбнала над два пъти, в другия – близо четири пъти.
Какво е ситуацията на Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата
На територията на пункта през годините са осъществявани голям брой частични поправки, включващи строителство и дострояване на здания, уреди и навеси. Поетапното и частичното строителство през годините не дава изцяло решение за един актуален граничен пункт, отговарящ на всички условия и съдействуващ за бързата и безпрепятствена инспекция и обработка на пасажери и товари, се сочи в обосновката при оповестяването на поръчката.
За да бъдат основани естествени условия за работа и повишение пропускателната дарба на митнически пункт Кулата, както и да се обезпечат на нужните условия за осъществяване на функционалностите и дилемите на митническата администрация, свързани с надзор на артикули и товари, е планувано изцяло обновяване на обектите и прилежащата инфраструктура, обезпечаване на налична среда за групи в неравностойно състояние.
Предстои да се демонтира остаряла " Електронна везна " на входа Гърция – България, да се оформи вход Гърция – България дружно с ТИР паркинг. Ще се демонтира остаряло и построи ново оборудване за стерилизация на вход Гърция – България. Ще се демонтират 4 повдигнати кантари, новите ще са на равнището на пътното платно. Предвидена е също реорганизация на трафопост, доставка и монтаж на дизелов елемент, нови кабелни връзки НН и ел. табла в целия пункт, слаботокови кабелни връзки интернет, компютри сред кабини, здания и други уреди. Включен е ремонт на остарели кабини, на чието място ще се сложат нови 28 кабини за Групово дело " Гранична полиция ", Национална агенция за приходите и Агенция " Митници ".
Предстои също рехабилитация на сондажен бунар с площадков индустриален тръбопровод за напояване на зелени площи и пожарна отбрана, реорганизация на противопожарен контейнер, нова рентгенова площадка, площадково осветяване, рехабилитация на асфалтовата настилка към 15 000 м2, създаване на местна пречиствателна станция за отпадни води за 50 еквивалент поданици, нова ограда от страната на ж.п. линията и от запад, ремонт на съществуващи покривни структури в административни здания, реорганизация на първи сутеренен етаж от Блок 1 и Блок 3 и обособяването им в офиси.
Планира се също реорганизация на подземни гаражи и хранилища, на железни заграждения, тротоари и циментови площадки, монтаж на система за пожароизвестяване, нови светофарни уредби, ремонт на външни и вътрешни тоалетни и други
Каква е обстановката на Граничен контролно-пропусквателен пункт Калотина
Там също в годините са осъществявани голям брой частични поправки, включващи строителство и дострояване на здания, уреди и навеси, само че и този митнически пункт не дава отговор на актуалните условия за бърза и безпрепятствена инспекция на пасажери и обработка на товари.
В случая се планува отчасти планиране и създаване на нови трасета на пункта. Състоянието на инфраструктурата, обвързвана с местоположението на трасетата и местата за митническа инспекция, не е съобразена с новите условия при нараствания трафик на пасажери и транспортни средства, както и с увеличените функционалности и отговорности на митническите органи.

Към момента на разкриване на тази социална поръчка не е обезпечено финансиране за нейното осъществяване. Предвижда се финансирането ѝ да бъде обезпечено от бюджета на Агенция " Митници " и от републиканския бюджет, се сочи в документите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР