Договори за над 4 млрд. лева по четири оперативни програми

...
Договори за над 4 млрд. лева по четири оперативни програми
Коментари Харесай

Строителни договори за над 4 млрд лева са застрашени заради липса на пари в европрограмите и бюджета

Договори за над 4 милиарда лв. по четири оперативни стратегии са наранени от инфлацията в строителството и ще би трябвало да бъдат индексирани. Това оказва се от информация, приложена в писмения отговор на служебния вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов до ръководителя на парламентарната районна комисия Коста Стоянов, оповестен на интернет страницата на Народното събрание, предава Българска телеграфна агенция.

Тези контракти обаче са застрашени заради неналичието на задоволително средства в европрограмите и бюджета, с които да се финансира признатата към този момент индексация на строителни действия, изпълнени след края на юни 2021 година

Методиката за индексация, която трябваше да реши проблемите с повишаването на себестойността на строителната продукция поради инфлацията, задължава възложителите, а не ръководещите органи на европрограмите, изяснява вицепремиерът по ръководство на евросредствата Атанас Пеканов в отговор до ръководителя на районната комисия в Народното събрание инж. Коста Стоянов.

Най-много са договорите по оперативна стратегия " Региони в напредък " – 402 от общо 586, следват тези по " Околна среда " – 156, по " Транспорт и транспортна инфраструктура " – 21, които обаче са за над 2 милиарда лв., и по " Наука и обучение за образован напредък " – 7.

Към 30 ноември общият размер на декларираното от възложителите нарастване на цените на договорите за публични поръчки е 412,126 млн. лв., а общият размер на вероятното нарастване по договорите за даване на безплатна финансова помощ от бюджета на оперативните стратегии е 373,848 млн. лв., демонстрират данни от справката

В отговора си вицепремиерът показва, че в справката за засегнатите от инфлацията контракти за публични поръчки, финансирани със средства от оперативните стратегии, е посочен индикативният размер на предстоящите нараствания в цените на договорите за публични поръчки, както и разполагаемият запас за нарастване на размера на предоставената безплатна финансова помощ по съответните планове с уточнението, че данните в нея са предварителни.

Вицепремиерът припомня, че сме прага на последната година за осъществяване на стратегиите за програмен интервал 2014 - 2020 година, а забележителна част от бюджета на стратегиите към този момент е контрактуван, като по някои от тях даже има оптимално допустимото наддоговаряне. Поради тези аргументи опциите за увеличение размера на безвъзмездната финансова помощ по плановете в границите на оперативните стратегии са мощно лимитирани.

Въпреки това, на бенефициентите е предоставена опция да обезпечат средства за увеличение цената на договорите за публични поръчки за сметка на други източници - осъществени спестявания в границите на бюджета на съответния план, лични средства на бенефициента, средства от държавния бюджет, заемен инструмент и други, показва още Пеканов.

Според Пеканов признатата Методика за индексация не задължава ръководещите да преразгледате цената на всяка социална поръчка и всеки договор би трябвало да се преглежда настрана. Според бизнеса обаче без индексация контракти за милиарди ще останат незавършени и страната ни освен ще изгуби еврофинансиране, само че и няма да извърши плануваните значими за общините и хората планове.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР