Договореният американски газ е подписан и два от корабите, които

...
Договореният американски газ е подписан и два от корабите, които
Коментари Харесай

Кирил Петков: Корабите с американски газ вече пътуват към България

Договореният американски газ е подписан и два от корабите, които го доставят, към този момент са тръгнали към България. Това сподели министър председателят Кирил Петков в изявление пред Нова телевизия. Той уточни, че цената ще бъде " почти еквивалентна " на тази, предлагана от съветската компания " Газпром ".

Договорът за газта е подписан без медиатори и е подписан непосредствено с американска компания, която Петков не пожела да назове от съобръжения за конфиденциалност.

„ Исках да потвърдя, че България не е подвластна и, че ние можем да си отстояваме ползите и имаме варианти. И по този метод да покажем, че никой едностранно от тук нататък не може да прави искания или да ни извива ръцете “, сподели той.

Според премиера, българското държавно управление се оправя с енергийната рецесия и доста бързо е намерило опция, откакто миналия месец " Газпром " спря доставките на газ към България. Той заяви, че се чака първите доставки от новия газ да дойдат у нас на 8 и 23 юни. 

Петков разяснява и проектите на Европейски Съюз да наложи ембарго върху вноса на съветски нефт и уточни, че в случай че такова решение бъде взето България ще е една от страните, които ще получат отстъпки по него. По-рано стана ясно, че Европейска комисия планува отстъпки от ембаргото за Чехия, Унгария и Словакия, само че България не беше измежду упоменатите страни. 

" Просто не можем да си го позволим чисто стопански да бъде обиден и петролът в този миг и нашите европейски сътрудници ни схващат. Има ясно схващане, че България би трябвало да бъде подкрепена и да бъде включена в листата на страните, които са отвън ембаргото ", сподели министър председателят.

Министър-председателят разиска и българската позиция във връзка с участието на Република Северна Македония. Той сподели, че чака " напълно скоро " Скопие да сътвори институция за правата на българите в страната и сподели, че българското несъгласие ще бъде смъкнато, " когато си свършим работата ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР