Договорените средства по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020

...
Договорените средства по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020
Коментари Харесай

167 млн. лева осигурени в повече от договорените средства за морско дело и рибарство отчита МЗХ

" Договорените средства по Програмата за морско дело и риболовство 2014-2020 година се усилиха до малко над 167 млн. лв. или 82% от бюджета на програмата ".

Това съобщи заместник-министърът на земеделието Георги Събев на среща на локалните инициативни риболовен групи (МИРГ) в к.к. " Боровец ", оповестиха от земеделското министерство. По думите му нарастват и осъществените заплащания, които все още са в размер на 111,18 млн. лв. безплатна финансова помощ, или 55% от общия бюджет на програмата.

" Темповете на договорирането са положителни, а през идващите месеци се чака разплащанията по Програмата значително да се усилят, поради идното привършване на огромна част от плановете ", разяснява Георги Събев.

Управляващият орган по програмата е подхванал дейности за обезпечаване на финансов запас, с който да се компенсират пропуснатите от операторите в бранша доходи и спомагателните разноски поради разтърсването на пазара , породено от експанзията на Русия против Украйна и последствията за веригата на доставки на артикули от лов на риба и аквакултури, сподели още той.

" След извършени девет съвещания на Тематичната работна група за създаване на Програмата за морско дело, риболовство и аквакултури 2021-2027 година и привършване на неофициалните договаряния с Европейската комисия, на 25 юли 2022 година Управляващият орган изпрати публично на Комисията новата стратегия ", съобщи Събев. Той изясни, че официални мнения и бележки се чакат до края на септември , като след тяхното отразяване се планува утвърждението на Програмата за новия финансов интервал да се случи в края на 2022 година

Георги Събев означи, че е засилен темпът на разкриване на приеми и по ограниченията от тактиките на МИРГ, правят се оценки на получените планове, нараства броят на подписаните контракти и на изпълнените към този момент планове .
 Явор Гечев твърди, че не връща ГЕРБ в Министерство на земеделието
Явор Гечев твърди, че не връща ГЕРБ в Министерство на земеделието

Той е сменил трима души, откогато е станал длъжностен аграрни министър
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР