Договорените количества газ в САЩ ще се доставят с кораби

...
Договорените количества газ в САЩ ще се доставят с кораби
Коментари Харесай

Втечненият газ от САЩ ще идва с кораби, цената още не е ясна: Шефът на енергийната комисия

" Договорените количества газ в Съединени американски щати ще се доставят с кораби и договорите ще бъдат подписани от " Булгаргаз ". След като имаме контракт, ще станат ясни и датите, на които ще бъдат направени доставките и тогава ще бъдат контрактувани слотове, в които да бъдат разтоварени корабите.

 

 

Не мога да разглася цена. В оповестената от " Булгаргаз " цена се засяга, че тя е за юли, дано да забележим какво ще покаже ценообразуването за май и юни ", съобщи Радослав Рибарски, ръководител на Комисията по енергетика в Народното събрание и член на краткотрайната комисия за инспекция на спрените доставки от " Газпром ".

 

Той акцентира, че наредбата по ценообразуване е спазена.

 

" В момента ще получим по-ниска цена от това, което съветският газ е основан на борсовите цени, които сега са от 95 до 100 евро, тъй че не виждам по какъв начин сътрудниците от опозицията стигат до 120 лв. цена за съветски газ, досега цената беше 142 лв. за месец април, няма по какъв начин да чакаме такова сензитивно намаляване на цената ", добави Радослав Рибарски.

 

Според него Временната комисия ще почисти тези сметки.

 

" Нека да се изслушат всички страни. Нямаме терзания, че има нещо неправилно. Засекретяването се прави по избрани правила, в случай че това е нужно да се засекрети част от нея, с цел да най-малко ние да имаме цялостната информация. Търговската загадка е част от договореностите и съвсем никоя страната не афишира намерено своите договорености ", добави Радослав Рибарски.

 

В газохранилището в Чирен количествата газ са към 20%. Идеята в този интервал е да се нагнетява газ от количествата, които ще получим занапред, посочи Рибарски.

 

Относно това дали е допустимо други страни да заплащат в рубли той разяснява, че това зависи от техните решения и дали ще се съобразят с позицията на Европейския съюз. Радослав Рибарски беше безапелационен, че България си извършва контракта и е правилна страна в тези двустранни взаимоотношения. " В " Чирен " количествата са към 20 %, само че концепцията е да се нагнетява от количествата, които ще получим ", разясни Рибарски.

 

По думите му по отношение на ембаргото за импорт на съветски нефт няма смяна в позицията на България, водят се диалози.

 

" Има схващане на нашите причини, рафинерията не може да размени доставките на петрол с други източници, сега доставките са за няколко дни през Черно море, в случай че би трябвало да се минава през Босфора и от Близкия изток да се вършат доставки интервалът се усилва съществено, софтуерно се постановат промени ", посочи Радослав Рибарски.

 

Той разяснява и обсъжданата помощ за жителите поради високите цени на горивата.

 

" До края на тази седмица или идната ще бъде конкретизирана като механизъм дефинитивно, цените ще претърпят смяна след тази мярка ", сподели още Радослав Рибарски.

 

 

 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР