„Договорът за приятелство с България е основата за решаване на

...
„Договорът за приятелство с България е основата за решаване на
Коментари Харесай

Ковачевски: Ако българската историческа комисия не политизира работата си, няма да има проблеми

„ Договорът за другарство с България е основата за решение на проблемите с България. Съществуването на историческа комисия не е нещо ново, ние имаме такива историческа комисия и с Гърция, само че в нейната работа няма проблем, тъй като историците не се занимават с политика, а водят исторически спор. Ако българската историческа комисия не политизира работата си, а работи по тематиките от предишното, няма да има огромни проблеми. Трябва да намерим решения с България, които да запазят достолепието на хората и институциите в двете държави”. Това съобщи министър председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в изявление за „ Ал Джазира”.

Попитан за изказванията на някогашният президент на Северна Македония Бранко Цървенковски, че Договорът за другарство с България освен не е затворил нито един въпрос, само че е отворил кутията на Пандора, Ковачевски съобщи, че прави оценка Цървенковски, поради опита му и като министър председател, и като президент, и би желал да го чува по-често в общественото пространства, че в доста връзки мненията им съответстват, само че и в доста не съответстват и Договорът с България е едно от тях.

Република Северна Македония има ясна цел – старт на договаряния с Европейския съюз. Ако и този път има несъгласие, то ще бъде продължение на ветото на предходното българско държавно управление, само че пленник на разширението на Европейски Съюз, с изключение на нашата страна, е прилежащата Албания. Това би трябвало да е ясно за всички страни членки на Европейски Съюз и по тази причина Брюксел би трябвало да отвори допустимо най-скоро преговорния развой за Северна Македония и Албания”, добави македонският министър председател.

Той акцентира, че е знаел, че пътят към Европейски Съюз няма да е елементарен и в никакъв случай не се е обвързвал с дати, с цел да не подгрява излишно упования в Северна Македония, с цел да няма и разочарования. Според него страната му е изпълнила всички условия за започване на договаряния, което е доказано от четири поредни позитивни отчета на Европейската комисия.

„ Нашето законодателство е хармонизирано над 45% с европейското. Ако погледнем разбора на страните, които от 10 години договарят с Европейски Съюз, доста ясно ще се види, че в някои глави Северна Македония е по-напреднала от тях, а ние към момента не сме почнали договаряния. Имаме изцяло хармонизирана с Европейски Съюз външна политика и от тази позиция решението зависи единствено от страните членки на Европейски Съюз и държавното управление на България “, сподели Ковачевски.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР