Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Северна Македония и

...
Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Северна Македония и
Коментари Харесай

Зоран Заев: Над 75% са против референдума в РСМ

„ Договорът за другарство, добросъседство и съдействие сред Северна Македония и България се признава от всички жители и над 75% са срещу самодейността за осъществяване на референдум за анулацията му, инициирана от водача на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски “,каза през днешния ден някогашният министър председател Зоран Заев.

„ Договорът се признава от всички жители, над 75% са срещу самодейността за референдум, а останалите 25 % са членове на ВМРО-ДПМНЕ. Няма да намерите човек в света, който да е срещу другарството, добросъседството, съдействието. Нашият македонски народ и всички етнически общности в Северна Македония няма да поддържат това “, сподели Заев.

Бившият министър председател акцентира, че крайната цел и задача на всички, изключително на политиците, е да обезпечат бъдеще за своя народ, за целия район, за целия европейски континент и да дават позитивен образец на международно равнище в политиката.

„ Убеден съм, че нашето другарство, добросъседство и съдействие ще бъдат образец за в бъдеще и от тази позиция, като някогашен изграждащ това другарство, подписал Договора, насочвам обръщение към политиците в Северна Македония и България да подхранват другарството и добросъседството “, изясни Заев.

Той съобщи, че се гордее освен с Договора с България, само че и с Преспанския контракт.

„ С тях възстановихме другарствата си с нашите съседи и като някогашен министър-председател съм разполагаем за подпомагане за построяването на положителни връзки сред Скопие и София, а също по този начин и за подпомагане във връзка с бизнес съдействие “, разяснява той.

Относно това дали в страната има политическа воля за промени в конституцията и за включване на българското малцинство, Заев изрази увереност, че има, като акцентира, че в конституцията има седем етнически общности, а измененията са за регистриране на „ нашите жители с българско, черногорско, хърватско съзнание “.

„ Мисля, че този въпрос, който би трябвало да бъде решен час по-скоро. Хърватия, която е страна-членка на Европейски Съюз, да вземем за пример има 24 етнически общности в конституцията си. Ние разбираме българската конституция, тя е друга от нашата конституция, тя е по линията на Франция, Съединени американски щати и други, а ние сме многоетническа страна и имам вяра, че скоро ще го създадем и ще вървим към отваряне на главите с Европейски Съюз “, означи Заев.

Той изрази удовлетворение от днешния акт на отсъждане на званието на Кючук, който, както сподели, работи освен за Северна Македония, само че и в полза на целия район. „ Той е знак на нашето другарство и се надявам всички политици в Северна Македония и България да последват образеца му “, сподели Заев.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР