Договорът за добросъседство между България и Македония влиза в сила

...
Договорът за добросъседство между България и Македония влиза в сила
Коментари Харесай

От днес влиза в сила Договорът за добросъседство между България и Македония

Договорът за добросъседство сред България и Македония влиза в действие от през днешния ден.
Това става публично със специфична гала в Министерския съвет.

Споразумението бе подписано на 1 август 2017 година от министър-председателите на двете съседки Бойко Борисов и Зоран Заев. В началото на тази година договорът бе утвърден и от двата Народното събрание.

Днес се чака министрите на външните работи Екатерина Захариева и Никола Димитров да подпишат Протокол за замяна на ратификационните документи. По-късно Димитров ще се срещне и с президента Румен Радев.

" Ние взехме решение да гледаме напред. Убеден съм, че след 10 години резултатите ще бъдат видни и за двете страни. " Това сподели министър-председателят Бойко Борисов след подписването на историческия документ на 1 август 2017 година в Скоие.

Тоогава в речта си Борисов акцентира, че този контракт е и знак към Европейска комисия, че в размирните Балкани към този момент има политическа зрялост и страните сами, без модератори, са се договорили за добросъсъдство.

" Между две страни, без модератори, без медиатори, сме стигнали до извода, че мирът, дружбата, добросъседството, са по-важни от всичко останало. Дали сме си сметка, че това ще остави младежите на Балканите, това ще вдигне конкурентоспособността, това ще ни направи мощни, самостоятелни и значими ", уточни Борисов.

Борисов напомни, че не инцидентна е приказката: " Гледайки обратно - ще се спънеш и паднеш ".

Относно термина " заедничка история ", заложен в контракта, Борисов съобщи, че това е " термин, който сплотява и дава вероятности, а не разделя ".

Република България и Република Македония направиха историческа стъпка напред дружно, съобщи тогава и Зоран Заев. Той уточни, че с него се открива път напред за непоклатимост и развиване на двете страни и за Балканския район като цяло. По думите му този контракт е общ триумф и принос към стабилността на района.

" Нека това бъде образец, модел за страните в района и в света ", посочи Заев. " Ние през днешния ден демонстрираме по какъв начин от положителни другари ставаме още по-добри другари и построяваме съюзи. Убеден съм, че нашите нации и жители ще бъдат щастливи за тези вероятности ".

" Давайки звук за политическа непоклатимост, за политическа зрялост, съблюдаване на всички европейски правила за народна власт, независимост - това дава вероятности. Затова аз съм обнадежден ", уточни Борисов и добави на македонски - " критичари " - постоянно ще има.

" Критики имаше и в България. Много от моите съперници споделят за какво е нужно? Някой като желае да отива в НАТО и Европейски Съюз можем да сме по-твърди, когато и от нашия глас зависи ", съобщи Борисов

" Демокрацията е това - ще има рецензии за този контракт, само че той е гаранция ", разяснява Борисов и акцентира смисъла на двата меморандума за района.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР