Договорът с РС Македония не се изпълнява. Компромис с историята

...
Договорът с РС Македония не се изпълнява. Компромис с историята
Коментари Харесай

Радев за РС Македония: Да на еврочленството след вписването на българите в Конституцията

Договорът с районен съд Македония не се извършва.

Компромис с историята и с правата на българите не може да има! Кражбата на история не може да приемем! В момента се води антибългарска политика с присъединяване на политици, партии, медии.

Използват се всевъзможни способи за лобиране и напън върху България посредством нашите съдружници и европейските институции за повдигане на ветото.

Това съобщи президентът Румен Радев на конференция „ Европейска вероятност за добросъседските връзки сред Република България и Република Северна Македония “, която се организира в София под негов патронаж.

Акцентите в словото му са:

Войната в Украйна се употребява от европейските институции като мотив за незабавно влизане на РСМ в Европейски Съюз.

Не мога да направя компромис с нашата история и еднаквост. няма по какъв начин да се съгласим с кражбата на история с нейната замяна и имитация.

Не мога да приема, че младото потомство в нашата другарска съседка се възпитава в дух на ненавист съм българите.

Няма по какъв начин да вървим напред, в случай че не се разкрият архивите на УДБА. Така, както всички страни от Източна Европа изживяха своя катарзис за разкъсване със своето тоталитарно минало, по този начин и РСМ не може да не го направи.

Искам да видя календарен график и за решение на отворените политически въпроси, тъй като в случай че не ги решим, всичко това и напъните на двете държавни управления, още веднъж ще отидат на назад във времето.

Аз съм с цел да отворим вратата за начало на договарянията, когато забележим ясни гаранции за резистентен и необратим развой по отбрана на нашето културно и историческо завещание - да се придържаме към последните решения на КСНС, към пакета 1+4.

Радев обърна внимание към проекторезолюция 741 на Съединени американски щати, която в случай че се одобри, септември ще бъде разгласен за месец на македонския език, просвета и история в приноса за развиването на страната.

Форумът е проведен от Института за исторически проучвания при Българската академия на науките и Македонския теоретичен институт и под патронажа на президента. Конференцията е в памет на Гоце Делчев, от чиято крах през днешния ден се навършват 119 година

Днешната конференция се случва с помощта на вашата дейна позиция през годините, сподели при започване на форума президентът Румен Радев.

Благодаря ви, че допринасяхте с всичко допустимо да развиваме откровени взаимоотношения на другарства и добросъседство, че правехте всичко допустимо да се преодоляват идеологемите на някогашния югославски режим.

Убеден съм, че европейската вероятност на РСМ няма опция. Това е стратегическата цел освен на българската външна политика, а на нашата страна и общество. Убеден съм, че рано или късно желанието за пълноценно другарство на хората от двете страни ще докара до отпадане на изкуствените загради и от двете страни. Разбира се има доста работа. През последните 3 десетилетия България направи доста. Ние бяхме първите, които признахме младата страна. Безусловно подкрепяхме участието на РСМ в НАТО, подавахме ръка в бедствия и рецесии. Но в случай че ние провеждахме тази другарска политика, тя не срещна реципрочна политика от другата страна. И сега се води антибългарска политика с присъединяване на политици, партии, медии, сподели Радев.

Той акцентира, че кулоар 8 е останал единствено в областта на декларациите, а договорът за добросъседство не се извършва. Освен това била блокирана работата на комисията по исторически и просветителни въпроси.

Използват се всевъзможни способи за лобиране и напън върху България посредством нашите съдружници и европейските институции за повдигане на ветото, възмути се Радев. Припомни, че в Македония имало и " скандално броене " на население, в което доста малко се показали като българи.

Войната в Украйна се употребява от европейските институции като мотив за незабавно влизане на РСМ в Европейски Съюз. Тук сме изправени пред доста значим исторически въпрос във връзка с европейската интеграция на РСМ. На исторически избор. Защото това не е въпрос, който касае единствено връзките ни с Европейски Съюз, а е въпрос, който касае нашата национална еднаквост, нашето достолепие като народ, съдействал за културното развиване на континента. Този въпрос визира бъдещето на Европейски Съюз даже да не се осъзнава от европейските институции и нашите сътрудници. На този декор ни предстоят значими решения и нелека алтернатива - по какъв начин да създадем по този начин, че допустимо най-бързо да стартират договарянията като в това време сложим ясна преграда пред войнстващия македонизъм, отстоим нашата история, просвета, еднаквост и да защитим правата на нашите жители, безапелационен бе Радев.

Ясно е, че би трябвало да търсим някъде да се пресекат ползите ни и да търсим взаимни отстъпки. Но когато приказваме за взаимни отстъпки - не мога да направя такива с правата на македонските българи. Техните пълномощия би трябвало да залегнат в конституцията, с цел да могат да се интегрират пълноценно в обществения и стопански живот на нашата съседка, а това е безапелационна преграда за преустановяване на процесите на дебългаризация.

Не мога да направя компромис с нашата история и еднаквост. няма по какъв начин да се съгласим с кражбата на история с нейната замяна и имитация. Изключително значимо - прекратяването и изкореняването на езика на омразата и то стартира със промяната на учебниците. Не мога да приема, че младото потомство в нашата другарска съседка се възпитава в дух на ненавист съм българите. Това е безусловно неприемливо и ние няма по какъв начин да го приемем.

Няма по какъв начин да вървим напред, в случай че не се разкрият архивите на УДБА. Така, както всички страни от Източна Европа изживяха своя катарзис за разкъсване със своето тоталитарно минало, по този начин и РСМ не може да не го направи, настоя Радев.

Не мога да направя компромис с нашата отговорност като демократична страна към бъдещето на Европейски Съюз. Ако сега някой от нашите сътрудници не осъзнава дълбочината на историческия проблем и опцията македонизма да дестабилизира съюза,. Ние би трябвало да интегрираме сътрудници, а не проблеми и по този метод да покажем нашата преданост към Европейски Съюз. Ето с това не мога да направя компромис.

Така че огромният въпрос, който стои е по кое време България ще даде единодушие за начало на преговорния развой. постоянно съм твърдял, че това би трябвало да бъде, откакто се промени конституцията и се впишат македонските българи. Защо мисля, че би трябвало да го създадем преди този момент? Имаме към този момент доста събития и процеси, които ни доведоха до там да загубим доверие, сподели той. Радев акцентира, че до момента сполучлива е единствено нотата до Организация на обединените нации, че РСМ няма териториални искания, само че тя била готова от дълго време.

Ако се впише една единствена думичка " българи " в конституцията значи, че приемаш европейската концепция.Изказванията, че липсват 2/3 от болшинството в Народното събрание - извинявайте, в случай че болшинството в Народното събрание нямат предпочитание да одобряват Копенхагенската спогодба за правата на индивида, то тогава защо приказваме?, запита президентът.

Аз съм с цел да отворим вратата за начало на договарянията, когато забележим ясни гаранции за резистентен и необратим развой по отбрана на нашето културно и историческо завещание - да се придържаме към последните решения на КСНС, към пакета 1+4. Тук желая да напомня някои неща от надграждането на българската позиция. И в нашите сътрудници имаше едно недоумение тъкмо каква е нашата позиция. Да, натискът е голям, и това е парадоксално. Натиск към страната членка и по-малък към страната претендент. Този напън беше изключително мощен предходната година. Имаше два съвета, които бяха подготвени да прегледат позицията по разширението, само че тази позиция беше отстояна, сподели Радев. Той настоя, че до момента сме били доста свенливи и когато на напред във времето се извели правата на българите в РСМ, нашите сътрудници в Европейски Съюз и даже държавния секретар на Съединени американски щати почнали да схващат къде в действителност има огромен проблем, който би трябвало да бъде решен. Според него формулата 1+5 се разбирала и се приемала и трябвало да я следваме.

Изумително е по какъв начин български интелектуалци от заран до вечер се кълнат в европейските полезности, са подготвени да ги прегазят и казват- напред, незабавно. Същите интелектуалци, които не дават и косъм да падне и отхвърлят да са върли комунисти, в действителност поддържат концепциите на комунистическия интернационал. Прекрасно е, че енергичните нови министър председатели на двете страни поеха по нов път.

Аз желая да видя календарен график и за решение на отворените политически въпроси, тъй като в случай че не ги решим, всичко това и напъните на двете държавни управления, още веднъж ще отидат на назад във времето. Важно е да се коментират проблемите и нашата позиция. Мога да кажа, че България не работи от позиция на силата, а на истината и отговорността към Европейски Съюз. В това се състои силата на нашата позиция и тя би трябвало да се отстоява във всички формати, настоя още президентът. Той обърна внимание към проекторезолюция 741 на Съединени американски щати, която в случай че се одобри, септември ще бъде разгласен за месец на македонския език, просвета и история в приноса за развиването на страната.

Това нещо се прави под носа на дипломатите, акцентира той. Радев настоя, че само организациите реагирали и благодари на генералния ни консул в Чикаго за обръщението му към конгреса на Илиноис, тъй като това показвало по какъв начин отстояваме нашата политика.

В това отношение се вижда неналичието на обединен център, който да сплотява напъните на всички институции да има ясна тактика и запаси да отстояваме това културно и духовно пространство. В момента тя е пръсната из другите министерства, сподели още президентът.

Днес се навършват 119 година от гибелта на Гоце Делчев. С 15 часа пукотевица другарите му пазят мъртвото тяло на своя челник, неотдавна навършил 31 година това не е метафора, това е истина. С тези думи журналистът и дълготраен водещ Бойко Василев откри конференцията през днешния ден. А по-късно помоли за минута безмълвие в памет на Гоце Делчев.

Конференцията „ Европейска вероятност за добросъседските връзки сред Република България и Република Северна Македония “ е проведена от Института за исторически проучвания при Българска академия на науките и Македонския теоретичен институт. В него ще вземат участие вицепрезидентът Илияна Йотова, изтъкнати историци, дипломати, публицисти, представители на организации на македонските българи, както и представители на Македонската патриотична организация в Съединени американски щати и Канада.

След като президентът Радев откри форума, се организира панел на тематика „ Гоце Делчев и общата история на Република България и Република Северна Македония – сред обстоятелствата и идеологията “. В него ще вземат участие доцент Георги Георгиев, проф. Светлозар Елдъров и доцент Наум Кайчев.

Проф. Ангел Димитров, доцент Георги Николов, доцент Спас Ташев, Коста Филипов, Иван Николов и дипломат Марин Райков са участниците във втория панел на форума. Темата му е „ Състояние и вероятности пред добросъседските връзки: Европейската зрялост на РСМ “.

Третият панел е отдаден на „ 100 години проведено придвижване на македонските българи по света “. Участие в него ще вземат проф. Трендафил Митев от Университета за национално и международно стопанство, Ник Стефанов, ръководител на клуб на МПО ”Победа” - Торонто (Канада), Томас Лебамов от МПО „ Пирин “ – Чикаго (САЩ), Георги Църномаров от културен център „ Иван Михайлов “-Битоля, Петър Колев - ръководител на Политическа партия „ Граждански либерален съюз “.

Модератор на събитието е журналистът Бойко Василев.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР