Договорът с Боташ“ е неизгоден за България. Причината е, че

...
Договорът с Боташ“ е неизгоден за България. Причината е, че
Коментари Харесай

Асен Василев: Договорът с „Боташ“ е неизгоден за България

Договорът с „ Боташ “ е неблагоприятен за България. Причината е, че има неустойки и се дава преференциален достъп до българската газопреносна мрежа на „ Боташ “, затова договорът е неравностоен. Това сподели финансовият министър Асен Василев в ефира на.

Министърът на финансите изясни, че „ Лукойл “ са платили тази година към 400 млн. лева налози. Не съм ходил на секрети срещи с никого, по този начин разяснява той думите на Росен Христов за секрети срещи на ръководещите с „ Лукойл “. На въпроса за продажбата на „ Лукойл “ той уточни, че в случай че има такава тя би трябвало да се случи с явен стратегически вложител, явен притежател на въпросното сдружение. Да се продаде подобен стратегически актив на офшорка не е задоволително за българското държавно управление, сподели той. Фиктивна продажба няма да се случи, до момента в който имам присъединяване в процеса, съобщи Василев.

Един министър би трябвало да има свободата да сортира екипа си, да взима решения, които по Конституция са негово право, само че това би трябвало да е в съгласие с политическата поддръжка, която е сложила този човек на министерския пост. 

Моите позиции не са били на доближаване с някой или различен, те са ясни, в случай че се окажат сходни на други, това е добре, сподели политикът, сподели Василев.

Моите връзки с Парламента постоянно са били извънредно прагматични, налагало ми се е да одобрявам бюджет или актуализация без ясно болшинство, сподели Василев.

Благодарностите на Зеленски към Борисов, Пеевски и Петков за втората порция военна помощ демонстрира, че са откроени политическите сили, които са дали своят вот „ за “. Не мисля, че Зеленски  или някой извън може да легитимира която и да е партия в България.

Подкрепата от страна на ГЕРБ за бюджета не беше внезапно, те имаха избрани претенции, да се понижи приходната част, сподели финансовият министър. Когато се реализира съглашение по главните точки те поддържаха бюджета, добави той.

Законът на бюджета беше оповестен преди изявлението на президента, този закон не е изменен, т.е. промени по това, за което той приказва няма да има, тъй като подобен текст няма, уточни Василев.

Няма продажба на българска земя, съобщи министърът. Неговото мнение е, че не би трябвало да се продават активи, в случай че те могат да се употребяват от страната по верния метод.

Василев разяснява изявлението на Чолаков, че Борисов би трябвало да е министър председател, а той или Пеевски да бъде вицепремиер. „ Това бих го поставил в категорията научна фантастика “, сподели той.

Това, което се случи по време на актуалното държавно управление е, че приемахме законите, свързани с второто заплащане на ПВУ – сътвори се антикорупционната комисия, потегли промяната в енергетиката, потеглиха основни промени по регулаторите, сподели Василев.

С бюджетната политика дефицитът на България като % от Брутният вътрешен продукт е понижен, приходите порастват по-бързо от инфлацията, имаме и растеж на Брутният вътрешен продукт от 2%, изясни Василев.

Няма догадка, в която ГЕРБ могат да излъчат различен министър председател, а не Мария Габриел, уточни той.

Президентът не работи за българския народен интерес, в Конституцията написа ясно, кой може да я пипа, уточни политикът.

Правителството съществува, тъй като има избрани задания към България и до момента в който те се правят то ще оцелее, съобщи министърът.

Кой е началник на „ Пирогов “ се интересува единствено Здравната комисия, съобщи министърът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР