Договорът предвижда: доставка на брави, заключващи механизми за врати и консумативи,

...
Договорът предвижда:
доставка на брави, заключващи механизми за врати и консумативи,
Коментари Харесай

Парламентът одобри нов разход от $7,2 млн. за системите за сигурност и съхранение на F-16

Договорът планува:
доставка на брави, заключващи механизми за порти и консумативи, нужни за създаване на охранителни системи в сходство с условията за сигурност на Правителството на Съединени американски щати. проектиране и създаване на система за сигурност на склада за предпазване на класифицирано съоръжение (ССКО). услуги за ръководство на склада за предпазване на класифицирано съоръжение (ССКО) за период три години и три години поддръжка на охранителните и структурните системи, свързани с действието на склада. консултантски услуги по планиране и създаване на системи за сигурност за други уреди за аероплан F-16 Block 70 в авиобаза Граф Игнатиево, където ще се съхранява класифицирано съоръжение на самолета, и потребление на класифицирана информация.
Новият контракт бе признат с гласовете на 131 депутата, от общо 183-ама присъстващи в пленарна зала. " Против " гласоподаваха 51 национални преставители от парламентарните групи на " Възраждане " и Българска социалистическа партия, като измежду социалистите въпреки всичко имаше двама депутати, подкрепили законопроекта.

Договорът е подписан на 20 януари 2023 година в Европейското командаване на Съединени американски щати и на 12 май 2023 година в София. Плащанията по контракта са разсрочени за петгодишен интервал.

В контракта за одобрение е маркирано, че при " изключителни и непреодолими условия, когато националният интерес на Съединени американски щати го изисква, държавното управление на Съединени американски щати си резервира правото да приключи използването напълно или част на контракта във всеки един миг преди доставката на отбранителните изделия/артикули или осъществяването на отбранителни услуги ".

От своя страна купувачът може да анулира осъществяването на контракта напълно или да заличи обособени точки във всеки миг преди доставката на отбранителни изделия/артикули или осъществяването на услуги по защитата, само че той носи отговорност за всички разноски в резултат на анулацията, написа още в законопроекта на Министерски съвет.  Той ще влезе в действие след обнародвaнето му в " Държавен вестник ".

Новият договор беше неодобрен от " Възраждане " и Българска социалистическа партия, съобщи.

" Може да ни изискат повече пари, в случай че пристигна в миналото, може да не пристигна в никакъв случай. Това е истината за договорите, които са подписани за F-16. Това не е контракт, а писмо за оферта или приемане. Ако не приемем това нещо, няма да ни бъдат доставени самолети за милиарди, част от които сме платили предплатено ", сподели депутът от " Възраждане " Николай Дренчев, представен от. 

" Хванати сме в плен ", уверен е депутатът и прикани партията му да не поддържа ратификация на контракта.

" Ние сме в обстановката да живеем във високопланинско село и си купуваме " Ферари ", съобщи Дренчев за американските изтребители. На нас ни би трябвало една елементарна евтина машина, уточни той и настоя да продадем F-16.

Този контракт е позорен, съобщи и Румен Гечев от Българска социалистическа партия за България.

" Още първоначално коментирахме, че този контракт е в ущърб на обществото. Сега Съединени американски щати, Пентагонът желае от България 7,2 млн., с цел да съхраняват тяхна техника . Няма нищо нелогично в това, защото всяка страна пази своите патенти. Но поражда огромният въпрос, дами и господа народни представители, откакто Пентагонът държи 1,3 милиарда $ на българските данъкоплатци, не е ли безсрамно да желае от България още 7 млн. ", сподели Румен Гечев. По думите на Гечев поръчката на самолети за България ще се забави още.

След влизането в действие на закона за ратификация министърът на външните работи ще уведоми държавното управление на Съединените американски щати за осъществяване на националните процедури по влизане в действие на контракта. Първото заплащане от 162 хиляди $ ще бъде през декември тази година. Последното на 15 юни 2027 година.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР