Договорът между Булгаргаз и SOCAR за доставка на 1 млрд.

...
Договорът между Булгаргаз и SOCAR за доставка на 1 млрд.
Коментари Харесай

Министър Петкова: Договорът за доставка на газ от Шах Дениз 2 има ключово значение за нашите енергийни приоритети

Договорът сред Булгаргаз и SOCAR за доставка на 1 милиарда куб. м. газ от находището Шах Дениз 2 от 2020 година има основно значение за реализиране на нашите цели в енергийната област. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на откриването на петото съвещание на междуправителствената българо-азербайджанска комисия за икономическо съдействие, което се организира в София. Съпредседател на комисията от българска страна е министър Петкова, а от азербайджанска – министърът на селското стопанство на Република Азербайджан Инам Каримов, оповестяват от енергийното министерство.

Министър Петкова увери участниците в съвещанието в дейните старания на българското държавно управление за обезпечаване на диверсификация на газовите доставки посредством създаване на междусистемните връзки със прилежащите страни. Ключово значение измежду тях има интерконекторът с Гърция, чиято реализация към този момент е необратим развой, уточни Петкова. Тя добави, че всички съществени тръжни процедури сега са в ход, тъй че връзката да бъде въведена в комерсиална употреба през 2020 година, когато се чакат и първите количества природен газ от Азербайджан. Тези доставки ще задоволят към 30% от потреблението в България, което е сериозен дял и ще увеличи доста енергийната сигурност на страната.

Министър Петкова означи и опциите за присъединяване на SOCAR в битовата газификация в България като детайл от задълбочаващите се взаимноизгодни двустранни контакти в региона на енергетиката.
Откритата при започване на тази година директна въздушна линия сред двете страни също е фактор за задълбочаване на комерсиалните връзки, акцентира енергийният министър. Тя означи необятното поле за растеж на взаимния стокообмен, който е повишен през 2017 година по отношение на 2016 година с повече от 38%.
В рамките на съвещанието двамата съпредседатели на комисията Теменужка Петкова и Инам Каримов организираха двустранна среща и разискаха и други браншове с капацитет за задълбочаване на взаимните контакти сред България и Азербайджан. Нашата страна има дългогодишни обичаи в региона на селското стопанство, хранително-вкусовата индустрия, туризма, означи министър Петкова. По нейните думи това са области с капацитет за развиване, за които можем да организираме двустранен бизнес-форум, с цел да насърчим контактите на фирмено ниво.

Министър Петкова акцентира пред своя посетител и положителните макроикономически индикатори на страната – България е една от водещите страни от Европейски Съюз, които чакат растеж на Брутният вътрешен продукт към 4 % през тази година. Данъците в страната са измежду най-ниските в Европейски Съюз, което ни прави атрактивна капиталова дестинация, заключи тя.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР