Договор за научно сътрудничество между Минно-геоложкия университет /МГУ/ „Св. Иван

...
Договор за научно сътрудничество между Минно-геоложкия университет /МГУ/ „Св. Иван
Коментари Харесай

Минно-геоложкия университет и община Мездра подписаха договор за сътрудничество

Договор за научно съдействие сред Минно-геоложкия университет /МГУ/ „ Св. Иван Рилски “ и община Мездра беше подписан на 12 февруари. Ректорът на МГУ проф. доктор Любен Тотев и кметът инж. Генади Събков с взаимно задоволство скрепиха с подписите си идното градивно партньорство. Двамата разискаха опцията за „ ден на отворени порти “ в МГУ за възпитаници от Мездра, както и експониране на галерия от минерали в нашия град. Двете страни ще си партнират в областта на науката, образованието, културата и приложните проучвания в опазването на геоложкото завещание.
Предмет на контракта е взаимната научно-изследователска, научно-приложна и просветителна активност за определяне на Геопарк „ Искърски каньон “ и подготовката на неговата кандидатура за Глобален Геопарк на ЮНЕСКО.
Очаква се от взаимните действия да се разкрият нови работни места посредством стимулиране на новаторски локални начинания, дребен бизнес, различни форми на туризъм – екотуризъм, селски туризъм, кулинарен туризъм, винен туризъм и други
Преподаватели и студенти ще работят по планове, осъществени от oбщината, ще вземат участие в обучителни форми с възпитаници от мездренските учебни заведения, ще създават панели с данни за геоложкия градеж и георазнообразието в района като употребяват по-ефективно образователната база на Университета в село Люти брод.
От своя страна oбщина Мездра ще провежда и предизвиква работата сред МГУ и локалните образователни заведения за осъществяване на концепцията за геопарк „ Искърски каньон “ измежду младите и заинтригувания бизнес в областта на добива и преработката на скално-облицовъчни материали.
По-късно бе извършена работна среща с представители на общините Столична /Район Нови Искър/, Своге и Мездра, на която бе дискутирана тематиката за основаване на Сдружение Геопарк „ Искърски каньон “.
Проф. Димитър Синьовски от МГУ показа презентация от геотопи на територията на трите общините, които ще бъдат включени в Геопарка.
Геопаркът е географска област, която включва редица обекти на геоложкото завещание (геотопи) от специфичен теоретичен интерес, необичайност или хубост, представителни за геоложката история на даден район и за събитията и процесите, протекли през неговото геоложко минало.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР