Договор с бъдещ работодател ще осигурява безплатно висше образование в

...
Коментари Харесай

Студенти ще учат безплатно в България, ако сключат договор с бъдещия си работодател |

Договор с предстоящ шеф ще обезпечава гратис висше обучение в България.

Условията това да се случи са написани в план на Наредба за изискванията и реда за обезпечаване на заплащането на разноските за образование на студенти със подписани контракти с шеф. Тя е импортирана за публично разискване от министъра на образованието Красимир Вълчев. След месец следва гласуването ѝ от държавното управление.

Предвижда се страната да поема изцяло или отчасти разноските за образование на студенти, сключили контракти с бъдещите си работодатели при уговорката да работят за тях в продължение минимум на 5 години. Основната им заплата не може да е под по-високия размер на междинната съществена заплата за съответната служба на цялостно работно време в предприятието или на междинната съществена заплата за цялостно работно време в предприятието, написа в наредбата.

Безплатното висше няма да е допустимо за всички академични специалности. Ще бъде обезпечено за тези с дефицит на висококвалифицирани фрагменти.

Наредбата

Специалностите ще бъдат определени в лист, който министърът на образованието ще утвърждава всяка година до 31 май. Заповедта му ще съдържа още висшите учебни заведения, формите на образование и броя на студентите, които могат да учат при изцяло или отчасти заплатени разноски от държавния бюджет. Ако заплащането е отчасти, ще се уточнява и частта.

Напълно гратис ще е образованието на признатите по държавна поръчка в специалностите от листата, които решат да сключат контракт с шеф. Държавата ще покрива отчасти разноските на студентите с контракти в същите специалности, които обаче учат в платената форма на образование. В този случай студентите ще заплащат такса равна на разликата сред таксата им за образование и частта, която се заплаща със средства от държавния бюджет.

Ако дадена компетентност отпадне от листата, студентите, които към този момент учат гратис, ще довършат образованието си по реда, по който са го почнали.

Работодателите ще подават заявки, с цел да се включат. Условието към тях е да са регистрирани в България и през последните 2 година да имат междинен списъчен брой на личния състав над 20 индивида. Определени за задачата министри ще внасят отговарящите на изискванията заявки в Министерския съвет, който ще приема листата до 31 юли всяка година.

Договор ще се подписва сред студент, записан в компетентност от първия лист, и шеф от втория лист. Страна по контракта ще е и висшето учебно заведение, представлявано от ректора или упълномощено от него длъжностно лице.

Освен работно място след завършването компанията ще би трябвало да обезпечи на студента и стаж по време на следването. Формите, мястото и времетраенето на стажа и др. също ще бъдат разказани в контракта.

Договорът ще се приключва при:

1. отписване на студента преди сполучливо довеждане докрай на образованието му;

2. спиране на образованието на студента, с изключение на заради болест или майчинство;

3. премахване на студента от висшето училище;

4. редовно непосещаване от студента на контрактувания стаж;

5. неосигуряване от страна на работодателя на условия за осъществяване на уговорения стаж;

6. преустановяване на работодателя без правоприемство;

7. взаимно единодушие на страните по договора;

8. справедлива неспособност на някоя от страните да продължи да извършва отговорностите си по контракта.

Неустойки

При преустановяване на контракт заради несъблюдение неизправната страна дължи възобновяване на всички средства за прехрана на образованието , които са изплатени на висшето учебно заведение от държавния бюджет. Ако прекратяването е по взаимно единодушие, студентът и работодателят възвръщат средствата поравно. Ако откажат да ги платят, ще стартира да се начислява законната рента. Случаят ще бъде предаден на Национална агенция за приходите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР