Договаряне на руски газ за проектохъба "Балкан" и по-евтини газови

...
Договаряне на руски газ за проектохъба "Балкан" и по-евтини газови
Коментари Харесай

Борисов щял да договаря газ за хъба с Путин

Договаряне на съветски газ за проектохъба "Балкан " и по-евтини газови доставки по дълготрайния контракт с "Газпром ". Това са двете съществени тематики на визитата на премиера Бойко Борисов в Москва, където той отпътува на 30 май и ще се срещне с съветския президент Владимир Путин.

Според източници на Mediapool Борисов желал да обезпечи солидни количества съветски природен газ за планувания от българското държавно управление газоразпределителен център край Варна. Идеята е газът да идва през втората тръба на газопровода "Турски поток " по дъното на Черно море и българо-турската граница.

Освен това министър председателят ще отвори тематиката за понижаване цената на съветския газ у нас. Така той ще трасира бъдещи директни диалози сред "Газпром " и "Булгаргаз " в тази посока, откакто преди дни Европейската комисия разгласи, че се е споразумяла с съветския тръст да стартира да продава суровината си в Югоизточна Европа на конкурентни цени, с цел да избегне многомилиардна санкция за нарушение на европейските антимонополни правила на конкуренцията. Борисов ще бъде придружаван от енергийния министър Теменужка Петкова и вицепремиера Томислав Дончев, които ще имат подготвеност да се включат в по-конкретни диалози и параметри по газовите въпроси.

Темата за рестарта на плана АЕЦ "Белене ", сложена предходната седмица от президента Радев пред руснаците, обаче не е в дневния ред на Борисов, в случай че въпросът не бъде издигнат от съветска страна, оповестиха разнообразни държавни източници.

Според тях, няма да има "Български поток " на мястото на спрения план за газопровода "Южен поток ", както предложи президентът Румен Радев по време на визитата си в Русия, където се срещна с премиера Дмитрий Медведев и президента Путин.

Радев убеждаваше руснаците за директни доставки на газ от Русия към България и повдигна пред руснаците въпроса за рестарта на АЕЦ "Белене ", което пък подтикна съветската държавна корпорация "Росатом " да разгласи, че при всички случаи ще взе участие в търга за плана.

В същото време обаче "Газпром " и турското държавно управление подписаха съглашение за сухопътния сектор на втората тръба на "Турски поток ". Близо една трета от подводното ѝ трасе към този момент е построено и тя е достигнала до турското икономическо пространство. Отделно съветският тръст е подписал с турската държавна газова компания "Боташ " съглашение с главните условия и параметри на наземния маршрут, заяви съветското издание "Ведомости ", без обаче да показва какви са сделките.

Руският монополист държи в напрежение България и Гърция до коя от двете граници ще стига трасето и коя от двете страни ще стане транзитьор на съветското синьо гориво. Целта на Борисов, а и на Европейската комисия, която поддържа даже финансово концепцията за хъба, е България да не бъде просто транзитьор на синьото гориво, а да е търговец на суровината и по този начин да добие по-значима роля на европейския енергиен пазар.

Вече са водени диалози със Сърбия да купува съветския газ от центъра "Балкан ", само че за задачата би трябвало и реорганизация на българската преносна мрежа. В понеделник пък Паоло Гримолди, народен представител в италианския парламент от партията "Лига ", разяснява пред Петербургския интернационален стопански конгрес като осъществима вероятността "Турски поток " да стига през България до Италия.

Според него за задачата би трябвало ново съглашение. Разговорите с съветски представители на разнообразни държавни и корпоративни равнища за зареждане на бъдещия газов хъб "Балкан " вървят от повече от година. Миналия юни енергийният министър Теменужка Петкова подписа с "Газпром " съглашение за развиване на българската газова мрежа, с цел да може да поеме количества от втората тръба на "Турски поток ", а по-късно Борисов изясни, че по този начин България си цялостни газовата кошница за хъба.

Предстои да се разбере дали Путин ще поеме ангажимент за докарване на сухопътното трасе на "Турски поток " до българо-турската граница, с което да се подсигуряват 15.75 милиарда куб. м за хъба. Изглежда сътрудник на "Газпром " този път ще е държавният газов оператор "Булгартрансгаз ", чийто шеф Владимир Малинов ще взе участие в българската делегация в Москва. Дружеството сега построява лупинг, който ще трансформира в реверсивна съществуващата директна тръба до Турция, по която сега "Газпром " доставя еднопосочно газ в южната ни съседка.

Другата основна тематика ще е обвързвана със свалянето на цената на съветския газ у нас след сделката на Брюксел с "Газпром " да спре да продава на високи цени суровината си в Югоизточна Европа. Това отваря късмет за "Булгаргаз " да претендира за понижаване на цените на съветския монополист за българския пазар и то в миг, в който цената на суровината се повишава поради поскъпващия на международните пазари недопечен нефт.

Поради тази причина и "Булгаргаз " желае от енергийния регулатор да вдигне цената на вътрешния пазар с 16 на 100 от юли. Очакванията са, в случай че Москва даде благословия за предоговаряне на цените, до месец да последват диалози на корпоративно равнище за ценови анекс към съществуващия газов контракт, който е до 2030 година Евентуалното договаряне на отстъпка, от което Москва е заинтригувана, с цел да не нервира в допълнение Еврокомисията, ще разреши задържане растежа на газовите цени за България, само че това евентуално ще стане на много по-късен стадий.

Споразумявайки се с Европейска комисия, "Газпром " на практика приема да смъкна цените в района и България, само че въпросът е с какъв брой. Разговорът за газовите цени в този момент обаче ще е по-скоро кардинален, до момента в който "Булгаргаз " и Министерството на енергетиката изчакват да бъде оповестено цялостното решение на Брюксел по проблема с нарушените европейски антимонополни правила от страна на "Газпром ". Чак по-късно ще се набележат съответни претенции от газовата компания и дейности от българска страна.

Ако бъдат обещани, съветските газови доставки за хъба "Балкан " ще разрешат на "Булгартрансгаз " да хастари предпроектното изследване за оборудването, което сега се прави. Те може да повлекат и други снабдители, с цел да стане по-рентабилен планът и даже да кандидатства за еврофинансиране за реализацията му, каквито планове има българското държавно управление.

Петкова към този момент организира диалози в Азербайджан за увеличение на контрактуваните по-рано от "Булгаргаз " 1 милиарда куб. м каспийски газ от находището "Шах Дениз 2 ", които също се възнамерява да влизат в хъба. Баку прояви кардинален интерес към сходна договорка, а като вероятен източник за зареждане се преглежда и планът за градеж на терминал за полутечен газ край гръцкия град "Александруполис ", в който се възнамерява да стане акционер "Българският енергиен холдинг ".

София не възнамерява да включва АЕЦ "Белене " в дневния ред на премиерската аудиенция в Москва, защото Борисов не желал да подхваща нищо съответно, до момента в който не получи картбланш от Народното събрание, настояват източници на Mediapool.

Теменужка Петкова внесе в Народното събрание отчет с разновидности за оползотворяване на доставеното към този момент съветско съоръжение за "Белене ", както и искане Народното събрание да анулира решението за преустановяване на плана, гласувано при първото държавно управление на Борисов. Документът обаче следва да се прегледа от парламентарната енергийна комисия, а от ГЕРБ разясниха, че не са склонни да отстранен толкоз елементарно мораториума върху нуклеарния градеж.

Идеята е държавното управление да получи мандат да организира търг за стратегически вложител и в случай че подобен бъде определен, Народно събрание да гласоподава след това повдигане на възбраната за създаване на АЕЦ "Белене ".

В делегацията на Борисов са включени още министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на културата Боил Банов. Готви се и обособена среща на Петкова с шефа на "Газпром " Алексей Милер, настояват източници от кабинета.

Не е ясно дали в хода на диалога с Путин ще се дискутира зеещата от години дупка в стокооборота сред двете страни. Русия има цялостен превес на вноса у нас, до момента в който българският експорт там, въпреки и да пораства, не може да навакса голямото негативно комерсиално салдо, за което значителен принос имат и енергийните доставки. Темата за развиването на българската търговия в Русия от години се дебатира по време на публични визити и от разнообразни български държавни управления, само че до момента постоянно безрезултатно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР