Догодина ще се постараем за допълнително увеличение на средствата за

...
Догодина ще се постараем за допълнително увеличение на средствата за
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: За да имаме добро образование, трябва да инвестираме в учителите

Догодина ще се постараем за в допълнение нарастване на средствата за детските градини. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Таня Петрова за финансиране на междинното обучение за 2020 - 2021 година

,,Общо взето се опитваме да създадем разбор постоянно'', изясни Вълчев и добави, че в този момент се вижда, че при детските градини е паднала междинната пълняемост.

Министърът посочи, че бюджетът за всяка една година са прави условно на два стадия.

„ Единият е средносрочна бюджета прогноза, а вторият е самият план “, разясни министър Вълчев.

Той обърна внимание, че има несъмнено един изведен приоритет и това са възнагражденията на учителите.

,,Както споделих доскоро, учителите са най-важни. В най-голяма степен с вложения в учители можем да разчитаме за възстановяване на качеството на образованието. Последните две години имаме 900 млн. растеж на средствата за обучение. Всяка година прибавяме нещо. Преди 10 години финансирането на целодневната организация беше едвам 36 млн. лева, през днешния ден даваме близо 170 млн. лева за целодневна организация на образователния ден. Започнахме финансирането на действия по ползи, възстановихме финансирането на извънучилищните педагогичен учреждения'', добави министърът.

Той уточни, че е изменена формулата, като не е позволено понижение и са предоставени спомагателни средства на дребните учебни заведения и детски градини, на отдалечените общини. По думите му това има за цел да се компенсират неравенствата, свързани с достъпа.

,,Увеличаваме всяка година средствата за поддръжка. Миналата година 7 млн. за психолози и педагогичен съветници. Тази година близо 6,5 млн. допълнително'', добави още министърът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР