>Догодина се очаква около 70 хиляди души да се пенсионират

...
>Догодина се очаква около 70 хиляди души да се пенсионират
Коментари Харесай

От 2019-а изчисляват пенсиите по нов начин

>
Догодина се чака към 70 хиляди души да се пенсионират с пенсия за трудова активност. Те ще бъдат наранени от новия метод, по който към този момент ще се пресмятат пенсиите.

Най-общо - хората няма да избират трите си най-хубави години на обезпечаване преди 1997 година, няма да се взема поради и интервалът сред 1997 година и 1999 година, а единствено обезпечаването от 2000 година година насам.

Изключение ще се прави, в случай че след 2000-та индивидът е с прекомерно непретенциозен стаж.

И още - при изчисляването на размера на новите пенсии всяка година стаж ще е с малко по-голяма тежест по отношение на в този момент.

При изчисляването на новите пенсии ще се взема поради единствено обезпечаването от 2000 година насам. Изключение ще се прави, в случай че за този интервал човек има по-малко от три години стаж. Тогава ще се включват и по-стари години.

Въпросът остарелият или новият способ за пресмятане е по-изгоден за пенсионерите, няма еднопосочен отговор.

Това е строго характерно и зависи от осигурителния приход на лицата. За огромна част от тях новата методика ще даде по-благоприятен резултат, показва специалист от Национален осигурителен институт.

Предварителната оценка на Национален осигурителен институт демонстрира, че за към 63% от новите пенсионери променената методика или ще докара до позитивен резултат върху пенсията им, или тя ще е такава каквато би била, в случай че се пресмята по остарелия метод.За останалите 37% смяната ще е ощетяваща.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР