Добруджанската баница“ ще бъде регистрирана като защитен географски продукт на

...
Добруджанската баница“ ще бъде регистрирана като защитен географски продукт на
Коментари Харесай

Добруджанската баница ще бъде регистрирана като защитен географски продукт на Румъния

„ Добруджанската баница “ ще бъде записана като предпазен географски артикул на Румъния, а не на България, оповестява телевизия Диджи 24.

Стъпките за европейско признание на този артикул стартират през 2017 година, а през май 2019 година досието е изпратено на Европейската комисия в електронната система " eAmbrosia ". Заявлението е оповестено в Официален вестник на Европейски Съюз през февруари 2021 година, като след това България показва стимулирано несъгласие. През юли 2021 година Европейската комисия кани двете страни на съвещания, напомня предисторията на разногласието телевизия Диджи 24.

Географските означения пазят продуктите против корист или реплика на записаното название и подсигуряват същинския генезис на продукта пред клиентите. Тези правила подсигуряват, че всички производители във въпросния географски регион имат групови права върху продукта, при изискване че са изпълнени избрани условия, разяснява Европейски Съюз на формалния си уебсайт.

След близо две години „ решителна опозиция “ на съседите на юг от Дунава, Румъния завоюва правото върху предпазено географско обозначение на „ Добруджанската баница “, оповестява румънската телевизия Диджи 24. Сега Румъния ще получи европейско самопризнание посредством регистрацията на продукта с всички произлизащи от това права за безграничен интервал от време.

" Противопоставянето на България се основава на общата история на района Добруджа, която включва и територия в България, а нашите съседи се опълчват уверено и трайно в продължение на съвсем две години ", съобщи пред Аджерпрес Йонуц Дяконяса, консултант в министерството на земеделието. Той посочи, че България ще получи право да употребява наименованието, само че единствено на локално равнище, в района на юг от окръг Констанца и без признание като предпазено географско обозначение за интервал от 10 години, макар че в началото е поискала 15 години.

Българските съседи също по този начин няма да могат да изнасят продукта с название, преведено на румънски език като " Добруджанска баница ", съобщи съветникът в министерството на земеделието.

До момента Румъния има 10 продукта, приети по европейските схеми за качество, от които девет са предпазен географски артикул. Това са сливов маджун от Тополовени, колбас от Сибиу, пушен Новак от Бърсей, пушена дунавска скумрия, суджуци от Плешкой, сирене „ Телемя “ от Сибиу, кашкавал от Съвени, салата от хайвер на щука от Тулча, обичайната салата от хайвер на шаран. Сиренето „ Телемя от Ибънещ “ е със предпазено название за генезис.

Същевременно на европейско ниво са регистрирани и румънски спиртни питиета, надлежно в категорията плодови спиртни питиета и винени спиртни питиета.

На равнище министерство на земеделието и развиването на селските региони се организират съответни дейности, ориентирани към вписване на продукта " Пелин “ ", създаван в категорията на ароматизираните питиета, в европейските системи за качество. Седем други продукта, подадени за регистрация, са в напреднал етап, осведоми още Диджи 24, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР