Доброволци ремонтират и дават нов живот на храмове в Асеновградско.

...
Доброволци ремонтират и дават нов живот на храмове в Асеновградско.
Коментари Харесай

Доброволци ремонтират и дават нов живот на храмове в Асеновградско

Доброволци ремонтират и дават нов живот на храмове в Асеновградско. Обявена е дарителска акция.
Отремонтирана е " Свети Димитър " в село Мостово, дни преди огромния християнски празник Димитровден. Храмът е издигнат през 1991 година Кметският наместник на селото Райчо Тютюнджиев изясни, че е имало остаряла камбанария, която е била рискова и недобре закрепена. Таванът на олтара е бил пропаднал. Ремонтът е започвал от покрива. После са боядисани и ремонтирани куполът и камбанарията. Запазени са изрисуваните икони вътре в храма. Всичко е станало допустимо с помощта на събрани дарения. Основният донор в самодейността е бил лекар Димитър Димитров. В благородната самодейност с дарения са се присъединили, както локални поданици, по този начин и предприемачи, които са родом от Мостово, само че към този момент не живеят там. Днес, малко преди храмовия си празник, църквата към този момент се радва на чисто нова камбанария. На първия Димитровден, след цялостното реновиране, камбанен звън ще оповести новото начало за храма.
 Църквите в Румъния отново одобряват миряни, въпреки коронакризата да е надалеч от край Църквите в Румъния отново одобряват миряни, въпреки коронакризата да е надалеч от край
Църквите в Румъния още веднъж одобряват миряни, съобщи БГНЕС. Румънският министър председател Людовик Орбан се реши на това деяние след натиска на опоз...
С апел се обърнаха жителите и кметът Йордан Райчев на друго асеновградско село - Избеглии. Молбата на хората е да се съберат дарения за ремонт на купола и слагане на кръст на църквата " Света Троица " в обитаемото място. Сумата, нужна за задачата, е в размер на към 18 000 лв.. Идеята храмът да се отремонтира изцяло, към този момент е на половина осъществена. Към момента основателите споделят, че са събрали и разходвали близо 40 000 лв. - и финансови, и материални средства. Обновен е изцяло покривът, чиято повърхност е от 370 квадратни метра. Поставен е нов дървен материал, улуци, керемиди. На постройката, която е с повърхност от 670 квадратни метра, е сложена изолираност с минерална мазилка. Дарени са и към 90 квадратни метра стъкла за прозорците. В момента доброволци възвръщат дървените детайли от интериора на църквата. Останали са 4 000 лв. от даренията, които ще бъдат прибавени към сумата за купол и кръст. Средствата се събират в църквата и кметството в село Избеглии.
Още един храм - параклисът " Света Варвара " в село Яврово - бе ремонтиран от доброволци. Обновен напълно е покривът му. Идеята е да се възвърне по този начин, както е бил в предишното - достоверно с по този начин наречените тикли. Предстои да се боядиса. Инициаторите, които са родом от село Болярци, само че живеят и работят в Англия, обмислят да се построи и чешма наоколо.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР