Доброволци от цялата страна се включват в благотворителната кампания Капачки

...
Доброволци от цялата страна се включват в благотворителната кампания Капачки
Коментари Харесай

В София, Пловдив, Плевен и Търново днес се предават капачки от кампанията Капачки за бъдеще“

Доброволци от цялата страна се включват в благотворителната акция „ Капачки за бъдеще “. Масовото събиране на пластмасови капачки се провежда за трети път. Срещу предадената за преработване пластмаса, уредниците получават парични средства, с които закупуват кувьози. 
Между 8:30 и 13:30 часа на дребния паркинг пред Централния вход на стадион " Васил Левски " столичани ще могат да предадат своите капачки. Сборни пунктове се провеждат и в градовете Пловдив, Плевен и Велико Търново. 
В страната има повече от 100 пункта, ситуирани в 53 обитаеми места, където доброволците ще могат да предават своите капачки и през идната седмица, само че след предварителна спогодба, с цел да бъде обезпечен транспорт. Контакти за връзка са налични във фейсбук на страницата на акцията Капачки за бъдеще. 
Организаторите на акцията „ Капачки за бъдеще “ Мартина Йорданова и Лазар Радков започват своята самодейност преди година. В рамките на няколко месеца събират 33 тона пластмасови капачки, които предават за преработване, а с получените средства и благодарение на частни донори закупуват няколко кувьоза, единият от които към този момент е доставен на болничното заведение в Червен бряг. Друг ще бъде дарен на болничното заведение в Чирпан. Инициаторите чакат информация от Министерството на здравеопазването и за други общински лечебни заведения, които имат незабавна потребност от животоспасяващата инсталация. 
" Това е нашият принос към обществото. Ние имаме вяра, че човек би трябвало да бъде смяната, която желае да види в света. Целта на акцията е да покаже на хората, че могат да рециклират и посредством това да оказват помощ ", съобщи пред " Хоризонт " Лазар Радков. 
Мартина и Лазар напомнят, че множеството кувьози в общинските лечебни заведения в страната са амортизирани, от време на време даже развалени, а остарялата техника поврежда здравето на недоносените бебета.  " Само който не е посещавал дребна общинска болница не знае какъв брой е плачевно положението на техниката в доста от тях ", добавя Радков. По данни на здравното министерство в Чирпан да вземем за пример има кувьоз, който е от 1976 година, а всяко трето дете, което е било в кувьоз получава увреждане на очите поради остаряла и амортизирана техника, напомня Мартина.
Събраните капачки се транспортират до фабрика за преработване, където се смилат на доста дребни късчета, след което още веднъж могат да се употребяват за производството на пластмасови произведения. 
В самодейността се включва и Българското национално радио. Редакцията на Радио София предава капачки за трети път. За по-малко от 5 месеца са публицистите са събрали към 60 кг, описват Петя Зургунлиева и Божидар Янев:  " Всеки си го приел като задача и съвсем всички събират капачки и у дома. Доста постоянно идват на работа с чанти, цялостни с капачки. това е в действителност свястно ", " Първият и вторият път сме събрали към 100-120 кг. Всичко това води до едно хубаво нещо - спасяването на един детски живот. "  
" Събирайте капачки, не ги изхвърляйте! На природата не й трябват, на децата им трябват " - приканват публицистите от БНР.
Благотворителната акция ще продължи и през идната година. Не е късно да започнете да събирате пластмасови капачки от през днешния ден, които ще може да предадете за преработване напролет. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР