Доброволци от Европа, Азия и Америка участват в консервацията на

...
Доброволци от Европа, Азия и Америка участват в консервацията на
Коментари Харесай

Чуждестранни доброволци участват в консервацията на храм в крепостта Палматис

Доброволци от Европа, Азия и Америка вземат участие в консервацията на раннохристиянската базилика в античната цитадела Палматис, която се намира до днешното добруджанско село Оногур. Преди четири години екип от археолози откри базилика от V век.

Тервел Оногур, Тервел

След четири години работа по откриване на археологическия обект, тази година експертите насочват напъните си към консервиране на артефактите. С помощта на доброволческа организация.
Добри Добрев - шеф на РИМ Добрич: Бюджетите ни са дребни и в този момент с тяхна помощ се надяваме да свършим повече работа, за де не се разрушава. Добруджа е цялостна с обекти, които са в безобразно положение след изследването.
В продължение на две седмици доброволци консерватори, историци, архитекти, инженери работят на обекта под управлението на двама реставратори.
доктор Красимира Франгова - Кралска датска академия за изящни изкуства и архитектура: Мисля, че им даваме една малко по-различна вероятност и едно малко по-различно схващане за това, че тая приказка дето ние я имаме - „ здрав като камък " не е напълно основателна, тъй като камъкът като всеки един материал се разрушава и би трябвало да се поставят грижи за него.
Доброволците към този момент са почистили пукнатините в олтарната част на базиликата и я заздравяват с варопясъчен разтвор.

Кси Фан от Китай: Това, което най-вече ме впечатли, е натрупването на другите исторически интервали, наслагването на цивилизациите на това място.д-р Берт Лудвиг - шеф на доброволческата организация: Избрали сме този обект, тъй като желаеме да се концентрираме върху обекти, които са непознати и да покажем, че археологическото завещание е освен в Италия, в Испания, то е и тук на Балканите.
Целта на доброволческата организация е опазването на културното завещание в Европа и за първи път осъществят план в България.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР