Доброволци и спасители в засегнатия от земетресението Афганистан казват, че

...
Доброволци и спасители в засегнатия от земетресението Афганистан казват, че
Коментари Харесай

Хората в засегнатия от земетресението Афганистан използват лопати и голи ръце, за да извадят жертвите

Доброволци и спасители в засегнатия от земетресението Афганистан споделят, че са принудени да употребяват лопати и даже голи ръце, с цел да търсят жертви и оживели. < /p>

„ Няма съвременна техника, нито подготвени екипи за търсене и избавяне. Това може да докара до увеличение на жертвите. Ако незабавно не получим напреднали и подготвени избавителни екипи в региона скоро, ще забележим увеличение на загубата на животи, които биха могли да бъдат избегнати “, сподели Сабир, избавител в провинция Херат в Западен Афганистан, пред Ал Джазира в неделя.

Продължете да четете

лист от 4 детайла Мощни трусове убиха 2053 души в Афганистан. Ето какво би трябвало да знаете Дете е избавено от руините, защото броят на жертвите на земетресението в Афганистан надвиши 2000 Мощно земетресение умъртви повече от 100 души в западен Афганистан Снимки: Търсят се мъртвите и ранените, до момента в който земетресенията в Афганистан убиха 2000 завършек на списъка

Той прикани интернационалната общественост да изпрати избавителни екипи в бедната южноазиатска страна, която няма постоянна организация за ръководство на бедствия и други запаси, откогато талибаните възвърнаха властта преди две години.

Според формалните данни минимум 2053 души са починали и близо 10 000 са ранени след земетресението с магнитуд 6,3 по Рихтер и няколко вторични труса, блъснали подвластната от помощи страна в събота сутринта.

Сабир сподели, че действителната такса може да е по-висока.

„ Все още не знаем за жертвите, защото множеството хора – мъртви или живи – към момента са затрупани под отломките “, сподели той, добавяйки, че е мъчно да се дефинира какъв брой са към момента в капан.

 Карта на Херат, Афганистан

Сабир сподели, че се е събудил, когато мощното земетресение раздруса земята. „ Не приличаше на нищо, което бях преживявал преди “, сподели 30-годишният мъж пред Ал Джазира по телефона

„ Това беше голяма осцилация и почувствах боязън, безпокойствие и суматоха като цяло “, сподели той.

Малко откакто се увери в сигурността на фамилията си, Сабир, филантропични служащ в локална неправителствена организация, заяви, че работи, с цел да помогне при реагирането при изключителни обстановки.

Едва откакто дойде в квартал Зенда Ян в Херат, епицентърът на земетресението, той стана очевидец на степента на въздействието на нещастието. Най-малко 13 села единствено в този регион са мощно наранени, сподели той.

„ Сцените, на които бях очевидец, са едни от най-ужасните неща, които съм виждал в живота си “, сподели Сабир пред Al Jazeera, добавяйки, че села с повече от 400 семейства са превърнати в руини.

„ Най-малко девет села в региона бяха изцяло разрушени без никакви постройки “, сподели той. „ Имаше деца, дами и възрастни хора измежду телата, които бяха извадени. “

 

Липса на запаси, спасители

Сабир сподели, че има незабавна потребност от храна, вода и заслон, изключително за дамите и децата, които са изгубили домовете си.

„ Има дефицит на вода и храна, а фамилиите, дамите и децата, нямат заслон или палатки, които да ги предпазят от времето и студената нощ “, сподели той, добавяйки, че доброволците са донесли някои запаси, само че те не бяха задоволителни.

„ Много доброволци от град Херат пътуваха до тези обекти, което беше доста потребно и оказа помощ за спасяването на човешки животи, само че има доста повече, което към момента е належащо “, сподели той.

Сабир сподели, че с изключение на храна, вода и палатки, оживелите се нуждаят и от здравна и психосоциална поддръжка.

„ Едно условие по-специално е грижата за доста деца, които са останали сираци или са разграничени от фамилиите си. Те се нуждаят от психосоциална поддръжка, някой, който да се грижи за тях “, сподели той.

Въпреки това, забележителното понижаване на задграничните средства след завладяването на властта от талибаните през 2021 година направи подвластния от помощта Афганистан уязвим на филантропични рецесии. Освен това има и дефицит на квалифицирани служащи, защото доста афганистанци с опит избягаха от страната, откакто талибаните възвърнаха властта.

Местните чиновници и жителите споделиха, че се борят да организират издирвателни и избавителни интервенции.

„ Кризата към този момент е отвън потенциала на локалните управляващи в Херат. Нуждае се от по-концентрирана реакция и има потребност от съвременно избавително съоръжение, което ние нямаме “, сподели Абдул Басет Рахмани, специалист по ръководство на бедствия, който се причисли към доброволците в Херат.

Въпреки възходящите провокации, спасителите и доброволците не престават да се надяват да спасят повече животи.

„ Това село има население от близо 2000 души. Намерихме единствено 40 души. Останалите към момента са заровени. Много от тях са живи “, сподели Сабир, до момента в който помагаше на избавителната работа в селото Наиб Рафи в Херат.

Той сподели, че е минал около всяка купчина парчета, които са били къща, и е извикал всеки, който може да отговори.

„ Продължих да крещя „ Има ли някой? “ и тогава чухме глас. „ Да, жив съм “, сподели той. Сабир и сътрудниците му бързо помогнаха да се изкопае жив човек – единственият оживял в фамилията му.

„ Това беше най-мъчителният миг в живота ми “, сподели Сабир.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР