Доброто и продуктивно работно място е това, където всички служители

...
Доброто и продуктивно работно място е това, където всички служители
Коментари Харесай

Безопасност на работното място: каква е ролята на защитното работно облекло и личните предпазни средства

Доброто и продуктивно работно място е това, където всички чиновници се усещат в сигурност, макар заплахите, на които са изложени по време на работа. Безопасността обгръща необятен набор от променливи (аспекти), вариращи от идентифицирането на евентуални рискове до обучаването на всички служащи да употребяват вярно работното си облекло и персонални защитни средства.

Защитното работно облекло играе доста значима роля при обезпечаването на сигурността на чиновниците. Ето няколко аргументи за какво защитното работно облекло е наложително във всяка работна среда в това число и персоналните защитни средства:

1. Предпазва от пострадвания на тялото (главата)

Нараняванията на тялото (главата) са чести съвсем на всяко работно място. (, в което се употребяват тежки машини и пособия). Например, служащите в мини или на строителни площадки, постоянно са изложени на разнообразни пострадвания (се нараняват), удряйки се в тежки, остри или горещи предмети (обекти). Допълнително пострадванията на главата могат да доведат до необратими увреждания и даже да са съдбовни. Затова използването на персонални защитни средства като каски и шлемове може да обезпечи вярната отбрана на главата и да понижи доста силата на ударите.

2. Предпазва от пострадвания на краката

Тежките обекти могат да нанесат съществени удари и това да нарани краката и стъпалата. Употребата на верните обувки може да отбрани крайниците на служащите от злополуки. Често се случва по-остри предмети (обекти) да пробият елементарните обувки и да нанесат телесни повреди. Повечето обувки за сигурност стигат височина над глезена или до прасеца, осигурявайки отбрана на по-голямата част на крайници.

3. Защита на очите

Дейности като заваряването постоянно излагат служащите на искри и пръски, които могат съществено да увредят зрението. Работата с дървени и железни материали също съставлява риск от летящи дребни частици, рискови за окото. Лични защитни средства като защитни очила, маски за лице и други отбрани (щитове) могат да се употребяват по време на сходна работа, с цел да подсигурят сигурността на очите на служащите.

4. Защита на дихателните пътища

Много работни места излагат чиновниците на отровни газове и изпарения. Дихателните маски могат да предпазят служащите в такива обстановки. Всъщност, освен съществуването на токсични газове изисква носенето на сходна маска, само че и наличието на прахови частици в сгъстения въздух, които могат да навлязат в дихателните пътища.

5. Защита от пострадвания на ръцете

Защитните ръкавици се употребяват, с цел да защитят ръцете от разливания на химикали, порязвания, искри от заваряване и други сходни интензивности. Ръкавиците се създават от голям брой разнообразни материали, според от предназначението им.

Важно е да се означи, че съответните ограничения за сигурност би трябвало да бъдат наложени и всички служащи би трябвало да бъдат снабдени с нужните им работни дрехи и защитни средства. Всеки притежател на бизнес би трябвало да бъде етичен при операционните си практики.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР