Добромир Живков и Кольо Колев смятат, че БСП ще използва

...
Добромир Живков и Кольо Колев смятат, че БСП ще използва
Коментари Харесай

Социолози: Задават се предсрочни избори

Добромир Живков и Кольо Колев считат, че Българска социалистическа партия ще употребява мандата, с цел да извлече партийни дивиденти преди вота

Президентът Румен Радев избра да връчи третия изследователски мандат за сформиране на постоянно държавно управление на Българска социалистическа партия. Припомняме, че това е четвъртият път, в който социалистите получават мандата от президента.

" Имаше индикации, най-много от посланията на политическите сили, че има късмет за развръзка, в случай че мандатът бъде даден на " Демократична България " или " Български напредък ". Миналата седмица спадна този тонус в търсенето на евентуално решение с присъединяване на Демократична България и декларираната поддръжка от ГЕРБ. С " Български напредък " като че ли също имаше късмет за постоянно държавно управление, партията нямаше желания с кого да договаря ", разяснява социологът Добромир Живков в ефира на.

По думите му субективното чувство за прекарване на рецесията е спаднало като градус. Ако имахме тежка зима, обществото можеше по-лесно да одобри фрапантни политически взаимни отстъпки, позволи гостът и добави, че обстановката отива към икономическо и политическо усмиряване.

" По-скоро отиваме непосредствено към предварителни избори. Ще имаме половин година без постоянно държавно управление. Перспективата да имаме постоянно държавно управление до локалните избори наподобява все по-малко евентуална. Българска социалистическа партия ще получи преимуществото за летящ старт в предизборната акция, в случай че мандатът не бъде осъществен сполучливо. Ситуацията е по-скоро патова, само че с евентуален излаз към предварителни избори ", съобщи Живков.

Той не чака в идващите две години да имаме държавно управление със устойчиво болшинство. Социологът позволява, че наесен у нас ще има избори 2 в 1, а през 2024 година още едни парламентарни избори.

" Контролираният и платен избор също ще се върнат на сцената. Когато се стигне до сходна обстановката, в множеството случаи са застрашени дребните партии и тези, които към момента не са съумели да конструират устойчиво своя електорат - такива са " Продължаваме промяната " и " Български напредък ", уточни Живков.

Социологът Кольо Колев дефинира политическата обстановка с една дума - безизходност.

" Беше кристално ясно, че не е допустимо да се сформира работещо държавно управление, което да разчита на устойчиво болшинство. Мислех, че президентът ще изиграе различен ход, постоянно до момента той е давал мандата на третата партия. В случая чаках, че ще го даде на Движение за права и свободи. Тогава щеше да настане писък. В тази настройка в Народното събрание не може да бъде формирано устойчиво държавно управление ", сподели Колев.

Според него посредством мандата партиите пробват да покажат какъв брой са диалогични и градивни, обаче другите са " нефелни, неприятни и крадливи ". Социологът чака Българска социалистическа партия да употребява мандата за същото.

" Ще получат една седмица естрада да изясняват какъв брой са обществени и по какъв начин има грижа за хората и бизнеса. От друга страна им е трансфериран горещият картоф. Ако тръгнат да образуват нещо, ще изгубят лице пред личните си гласоподаватели ", счита Колев.

Той също чака да се стигне до предварителни парламентарни избори. И добави, че има опция да се образува коалиция сред Българска социалистическа партия, ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Български напредък ", само че всички тези партии ще понесат електорални вреди, в случай че подхващат подобен ход.

" Партиите се мотаят като патета в калчища и се чудят над какво да се концентрират. До огромна степен нещата ще се решат от протичащото се в света. Глобалната война чука на вратата. До огромна степен и дейностите на Радев са диктувани от тези съображения ", посочи Колев.

Той не чака " Спаси София " да получи сериозна електорална поддръжка, само че означи, че основаването на партията е тежък удар върху десницата за идните локални избори. Живков дефинира " Спаси София " като технократски план, при който стартира зреене и има сериозна политическа упоритост.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР