Добрият познавач на българската политика Франк Щир е публикувал обширен

...
Добрият познавач на българската политика Франк Щир е публикувал обширен
Коментари Харесай

Чужди наблюдатели: Кабинетът „Петков” няма да има меден месец

Добрият ценител на българската политика Франк Щир е разгласил просторен разбор за България в електронното издание " Krass&Konkret ", което е ориентирано основно към феновете на книгите, само че следи и оперативната политика.

" За икономическата застоялост в страната мнозина българи упрекват освен некадърността на политическия хайлайф, само че най-много корумпираността и клептоманията ", написа при започване на публикацията си Франк Щир, който отбелязва още, че от рухването на комунистическия режим до момента страната в никакъв случай не е имала толкоз младо и исторически необременено държавно управление.

" Всички те преди всичко показват общата си воля да държат далеко от властта дясната партия ГЕРБ на управлявалия близо 12 години министър председател Бойко Борисов ", написа създателят, откакто в резюме е показал участниците в управническата коалиция в София.

Антипод на Бойко Борисов

За новия министър председател създателят написа следното: " 41-годишният космополит Петков, който е приключил бизнес администрация в Харвард, по външния си тип и държание е противовес на надарения със селска хитрост Бойко Борисов, който бе считан за харизматичен, само че и простодушен ".

Едно от подзаглавията на публикацията гласи: " При предходното държавно управление избуяваха корупцията, злоупотребата с властта и икономическите разхищения. " По мотив разкритията, направени през последните месеци, Щир написа:

" Не минаваше и ден, в който българската общност да не се сблъска с фрапиращи случаи на корист с власт и на разхищения. Ставаше дума апропо за нелегално разпределяне на държавни поръчки без конкурс, за клиентелистко разпределяне на заеми от страна на държавната Банка за развиване, незаконно подслушване на опозиционни публицисти и политици, за шокиращо полицейско принуждение против стачкуващи по време на всеобщите митинги против Борисов. Партията на Бойко Борисов ГЕРБ се почувства толкоз притисната до стената заради тези офанзиви, че нейните евродепутати се оплакаха пред Еврокомисията от политически преследвания вкъщи ", четем в разбора.

По-нататък Фрак Щир написа за настоящите проблеми пред кабинета на Кирил Петков и в подзаглавие отбелязва, че политическата атмосфера в България напълно се е трансформирала. " Най-болезнено изпита това на гърба си оспорваният към този момент от години основен прокурор Иван Гешев. Мнозина българи го считат не толкоз за безпристрастен страж на закона, що се касае за дисциплиниран инструмент в ръцете на олигархичната мафия ", написа още Щир.

В края на разбора си той загатва и две външнополитически тематики, които са директно свързани с България: напрежението сред НАТО и Русия и желанието на Северна Македония да стартира договаряния за участие в Евросъюза, които София до момента блокира.

Същите две тематики участват и в друга обширна обява за България на " Редакционна мрежа Германия ". Авторът Ян Емендорфер е озаглавил публикацията си " Момчетата от Харвард желаят да освободят България от корупцията ". Той цитира и двама германци, които по професионално определение наблюдават и добре познават българската политика.

Отчетлив прозападен курс

" Новото държавно управление започва с доста обещания, които съгласно мен са неизпълними за малко време ", споделя Торстен Гайслер, началник на представителството на фондация " Конрад Аденауер " в София. Мартин Котее, началник на представителството на фондацията " Фридрих Науман " за Югоизточна Европа от своя страна е оптимист. " Да съставиш такова държавно управление - това единствено по себе си е политически триумф ", споделя той. Котее счита още, че новият кабинет е поел изразителен прозападен курс: " Няма нито диря от подозрение ", твърди той. Същото счита и Торстен Гайслер, който въпреки всичко добавя, че предходният министър председател Бойко Борисов постоянно е бил многообещаващ сътрудник на Европейски Съюз и на НАТО.

В края на публикацията четем: " Правителството е изправено пред сложни задания. Редом с битката против вездесъщата корупция би трябвало да се работи и против корона рецесията, в която България записва висока заболеваемост и невисок % имунизации. Да не забравяме още и казуса с експлодиращите цени на силата ". Заключението на Гайслер: " Правителството няма да има меден месец. Проблемите са остри и то би трябвало да се захване с тях незабавно ".

Материалът е оповестен
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР