Добрите новини за съжаление не идват всеки ден, но все

...
Добрите новини за съжаление не идват всеки ден, но все
Коментари Харесай

Какво хубаво се случи през февруари

Добрите вести за жалост не идват всеки ден, само че въпреки всичко ги има. Удовлетворяващите взаимоотношения са свързани с положителното здраве в дълготраен проект, четиридневната работна седмица има пробив, а Испания вкара менструален отпуск и какво ли още не от положителните събития, които се случиха през втория месец на годината. Предлагаме на читателите подборка с още положителни вести, които се случиха през февруари.

Удовлетворяващите взаимоотношения са свързани с положителното здраве в дълготраен проект

Удовлетворяващите взаимоотношения укрепват здравето ви в преклонна възраст, само че въпреки всичко ще би трябвало да спортувате постоянно. Това са резултатите от две несвързани изследвания, оповестени тази седмица. Първото откри, че положителните взаимоотношения с хората са свързани с по-нисък риск от развиване на дълготрайни болести като диабет, сърдечни заболявания и рак.

Както постоянно, има и ангажименти. Продължилото десетилетия изследване на 8000 австралийци е ориентирано извънредно към дамите, макар че наподобява евентуално препоръките да се отнасят и за мъжете. Изследователите от Университета на Куинсланд, който е началник на изследването, обявиха, че " обществените връзки би трябвало да се смятат за приоритет на публичното здраве ".

Второто изследване, ръководено от Университетския лицей в Лондон, добавя възходящия брой доказателства, свързващи постоянните физически извършения с по-добрата мозъчна функционалност в преклонна възраст.

Водещият създател доктор Сара-Наоми Джеймс съобщи: " Ефектът се натрупва, тъй че колкото по-дълго човек е деен, толкоз по-вероятно е да има по-добри когнитивни функционалности в по-късна възраст. "

Само за три дни събраха пари за незабавна чернодробна трансплантация на българско момиче

19-годишно момиче, нуждаещо се от незабавна чернодробна трансплантация, ще бъде оперирано в Турция, откакто донори съумяха да съберат единствено за 3 дни 180 000 лева Това оповестиха другари и близки на Анита Чобанова, организирали акция в обществените мрежи по набирането на средства за животоспасяващата интервенция.

 Снимка: Facebook/Катастрофи в София/Да помогнем на Ани

" Приятели, близки, сътрудници, познати и непознати, всички които помогнахте да съберем голямата сума, единствено за три дни сте невероятни ХОРА! ГОЛЕМИ съдебна техническа експертиза ", написа във Фейсбук Галина Джамбазова - колежка на 19-годишната Анита.

Според Галина момичето към този момент пътува към южната ни съседка.

" Благодаря още един път на всички за даренията, споделянията, позитивните мисли и ангажираността. Очаквайте вести ", прибавя тя.

Жените в Испания получиха право на менструален отпуск

Испания стана първата европейска страна, която предлага менструален отпуск на дамите, изпитващи " нетрудоспособност ".

Пионерският законопроект е част от по-широк закон, който включва и гратис даване на менструални артикули в учебните заведения и пандизите.

Миналата година Шотландия стана първата страна, която подсигурява правото на свободен менструален цикъл.

Четиридневната работна седмица последователно става факт

Често отхвърляна като утопична концепция, четиридневната работна седмица заглуши критиците, защото резултатите от най-голямото в света тестване демонстрират, че тя е печеливша и за чиновниците, и за шефовете.

Според резултатите от едно удивително изследване служащите, които са приели по-кратка работна седмица, без да губят от заплащането си, са по-щастливи, по-продуктивни, взимат по-малко болнични и генерират повече доходи за своите работодатели.

 Снимка: iStock by Getty Images

Проучването, ръководено от откриватели от Университета в Кеймбридж, Англия, прави оценка въздействието на новаторския опит с четиридневна работна седмица, извършен в Обединеното кралство сред юни и декември 2022 година От 61 компании, които взеха присъединяване - измежду които онлайн търговци на дребно, снабдители на финансови услуги и заведения за хранене - 56 дадоха обещание да създадат този ход непрекъснат.

На лондонските възпитаници беше дадено гратис хранене в учебно заведение

На всеки възпитаник от началното учебно заведение в Лондон ще бъде препоръчано гратис хранене през идната образователна година, разгласи тази седмица кметът Садик Хан.

Хан съобщи, че тази еднократна скица ще облекчи фамилиите по време на рецесията с разноските за живот. Има апели самодейността на стойност 130 млн. паунда да бъде превърната в непрекъсната.

В някои общини във Англия към този момент се предлага гратис хранене в учебно заведение. " В Саутварк от 2013 година се възползваме от безплатното учебно хранене за всички наши деца в началното учебно заведение и това промени нещата ", споделя Рима Рийд, шеф на началното учебно заведение " Холидейл " в Нънхед.

Миналата година Калифорния стана първият щат в Съединени американски щати, който подсигурява гратис хранене за всички възпитаници.

Австралия разгласи морски парк с размерите на Германия

Седмица откакто погази проектите си за въглищна мина наоколо до Големия бариерен риф, австралийското държавно управление разгласи, че ще сътвори морски парк с размерите на Германия в Тихия океан.

Плановете за утрояване на размера на морския парк на остров Макуори бяха оповестени тази седмица. Районът е сериозно местообитание за милиони морски птици, тюлени и пингвини.

 Снимка: iStock by Getty Images

" Това известие е значим принос към опазването на океаните в южното полукълбо - район, в който трагичните последствия от изменението на климата могат да застрашат неповторимата дива природа ", съобщи Емили Грили от WWF-Австралия.

През идващите седмици ще стартират съвещания по проектите.

Сеул призна правата на еднополовите двойки

За първи път южнокорейски съд призна правата на еднополовите двойки. Върховният съд на Сеул постанови, че държавен здравен осигурител нелегално е прекратил покритието на съпруга/съпругата на клиент, когато е открил, че двойката е хомосексуална.

Южна Корея не признава еднополовите бракове. Адвокатът на двойката Рю Мин Хи съобщи пред Ройтерс, че решението е " първото признание на правния статут на еднополова двойка ". Националната здравноосигурителна работа съобщи, че ще апелира.

Двойката Со Сунг Ук и Ким Йонг Мин обявиха: " Това е освен наша победа, само че и победа за доста еднополови двойки и ЛГБТК фамилии в Корея. "

Средиземноморската диета предлага още една изгода

Тя се счита за най-здравословната диета, като съгласно изследвания усъвършенства здравето на сърцето, забавя стареенето и усилва продължителността на живота. Сега откривателите считат, че средиземноморската диета може да усъвършенства резултатите при пациенти с меланом - сериозна форма на рак на кожата.

Проучване, извършено от Кралския лицей в Лондон и Университетския медицински център в Гронинген, Нидерландия, демонстрира, че средиземноморската диета усъвършенства реакцията на хората към медикаментите за блокиране на имунните контролни точки (ICB).

Сравнително новото лекуване с ICB медикаменти кара имунната система да търси и унищожава раковите кафези и е многообещаващо.

 Снимка: iStock/Getty Images

" Връзката сред диетата, чревните микроби и подпомагането на имунната система в битката с рака е една от най-вълнуващите области на медицинските проучвания ", споделя съръководителят на проучването професор Тим Спектор от King`s. " [Нашето изследване] ясно демонстрира смисъла на щадящата червата диета за възстановяване на възможностите за оцеляване при рак. "

Планирани са спомагателни проучвания за потвърждаване на резултатите.

Определена е дата за старта на еко-ферибота от Англия до Франция

SailLink, компанията, която стои зад новия безвъглероден ферибот сред Англия и Франция, разгласи проектите си да стартира пътувания сред Дувър и Булон-сюр-Мер от юни.

Пътниците ще пътуват на борда на изцяло " зелен " ветроходен катамаран, задвижван единствено от вятърна, слънчева и хидроенергия. Плавателният съд ще бъде оборудван с заслон за пасажери и място за предпазване на колела и ще може да транспортира до 10 души плюс екипажа.

 Снимка: iStock by Getty Images

" Ние сме компания, която има намерение да работи с облага, само че която не слага по-високите облаги над позитивните дейности ", споделя създателят Андрю Симънс. " С нормалната активност е свършено. Време е да сложим началото на нова нормалност. "

Англия направи две исторически назначения

Това е роля, която до момента е била заемана извънредно от мъже - до момента. Тази седмица за основен теоретичен консултант на Обединеното кралство беше назначена дама - Анджела Маклийн, професор по математическа биология в Оксфордския университет.

Маклийн съобщи, че е " щастлива да поеме тази роля в толкоз значим за нашата страна миг за науката, нововъведенията и технологиите ".

Междувременно противникът на Оксфорд, Университетът в Кеймбридж, назначи най-младия си негър професор в историята. 37-годишният Джейсън Ардей е академик в региона на расата, неравенството и образованието. Той не е можел да чете и написа до 18-годишна възраст.

" Работата ми е ориентирана основно към това по какъв начин можем да отворим вратите за повече хора в неравностойно състояние и да демократизираме в действителност висшето обучение ", споделя той. " Надявам се, че пребиваването ми на място като Кеймбридж ще ми даде опция да управлявам тази стратегия в народен и международен мащаб. "

Осемдесетгодишна пее, с цел да избави " Амазонка на Европа "

Доказвайки, че в никакъв случай не е късно да издадеш дебютен албум, румънска национална певица сътвори запис, който ще финансира възобновяване на горски масив.

Осемдесетгодишната Силвия Дан е научила националните си песни от коляното на баба си. Прекарала живота си в грижи за добитъка в своето малко стопанство в Карпатите, в този момент тя взе участие в албум, публикуван в Обединеното кралство.

Албумът " Interbeing ", основан от родения в Румъния и живеещ в Брайтън художник Нико де Трансилвания, е записан в отдалеченото село Нукшаара, където Дан е известна с чистата хубост на гласа си. Екип от художници, видеооператори, фотографи и музиканти пътува до селото на 180 км северно от Букурещ, с цел да запише с Дан и локалните музиканти на обичайни румънски флейти.

Районът е прочут със старите си гори, в които живеят рисове, вълци и мечки, и постоянно е определян като Амазонка на Европа. Незаконната сеч е засегнала съществено района, по тази причина де Трансилвания желае да запише албума като метод да употребява музиката за възобновяване на част от вредите. Всяко продадено копие от албума ще бъде употребявано за засаждане на локални дървета, които са съответно предпазени от закона, в границите на план, който се управлява персонално от де Трансилвания посредством неговата организация с нестопанска цел " Гори без граници ". Досега организацията е засадила 150 000 дървета през последните три години.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР