Добричкият окръжен съд не даде ход на делото за откриване

...
Добричкият окръжен съд не даде ход на делото за откриване
Коментари Харесай

Съдът не даде ход на делото срещу концесионера на мина Оброчище“

Добричкият областен съд не даде ход на делото за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност на фирмата-концесионер на мангановата мина " Оброчище " " Евроманган ", заяви БНР.

Ищец на делото е Изпълнителната организация " Главна дирекция ревизия по труда " - София. Причина за водене на делото са неизплатени трудови хонорари на служащите в мината. Следващото съвещание е планувано за 19 март .

Призовката на длъжника не е била връчена в 7-дневен период преди плануваното за през днешния ден съвещание . Това е причина да не бъде даден ход на делото. Главната ревизия по труда в София е почнала делото поради забавени заплати на служащи в мина " Оброчище ".

От ГИТ желаят да бъде открита неплатежоспособността на фирмата-концесионер и да се открие произвеждане по неплатежоспособност.

По делото е назначена съдебно-счетоводна експертиза, която да даде отговор на въпроса какъв е размерът на отговорностите на " Евроманган " към служащите му .

На 19 февруари от енергийното министерство прекратиха контракта на " Евроманган " за концесията за мина " Оброчище ". Причината за преустановяване на концесията е, че от сдружението не са платили 130 000 лв. концесионни такси . Проблеми с най-голямото манганово находище в Европа има от години.

От Министерството на енергетиката акцентираха, че прекъсването на правата по контракта не анулира задължението на фирмата-концесионер да поддържа за своя сметка рудника в положение , в което разрешава той да бъде подготвен да проработи, както би трябвало. Мината да бъде отводнявана и да се обезпечи нейната вентилация.

На 13 ноември 2018 година Районният съд в Добрич дефинира 5 000 лв. санкция на шефа и представляващ " Евроманган " ЕАД английски жител Уелинг Е .

Той е приет за отговорен, че в 30-дневен период от прекъсване на заплащанията към разнообразни снабдители не е разкрил произвеждане по неплатежоспособност на сдружението . С това решение британецът беше освободен от наказателна отговорност и му беше наложено административно наказване в размер на 1 000 лева, което след обжалване стана 5000 лв..
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР