Добрич отбеляза 144 години от освобождението си от османско владичествос

...
Добрич отбеляза 144 години от освобождението си от османско владичествос
Коментари Харесай

Добрич отбеляза 144 години от освобождението си от османско владичество.

Добрич означи 144 години от освобождението си от османско владичествос панихида, отслужена от добрички духовници, и общоградско поклонение на Паметника на ген.-лейтенант А. Е. Цимерман

„ Всяка година се събираме на Паметника на успеха, с цел да почетем героите, паднали за освобождението “, сподели кметът на Добрич Йордан Йорданов. „ Добруджа не е единствено низина, гора и плодородна земя, а и полесражение. През годините съвсем няма война, която да не визира тези земи. Добрич е единствения град освобождаван четири пъти “, напомни в словото си кметът. Той акцентира, че „ не би трябвало да забравяме саможертвата на съветските воини и да подценяваме състраданието на съветския народ към нас, българите, въпреки през днешния ден мнозина да настояват, че Русия е преследвала свои ползи. Историята не е черно-бяла и постоянно се пояснява недобросъвествно, само че тя е просвета на обстоятелства и ние би трябвало да помним, че Добрич е освободен на 27 януари 1878 година с помощта на съветските войски “, приключи кметът.

Гост на церемонията бе генералният консул на Руската Федерация във Варна Владимир Климанов, който изрази благодарност, че е поканен на това свято място за жителите на Добрич и региона. „ Руските бойци са пристигнали да дадат независимост на българския народ. Те са били елементарни хора, които може би не са знаели къде е България, само че са знаели, че отиват да освободят братята славяни, братята по дух “, съобщи Климанов. Той посочи, че ще продължаваме да предаваме тази памет от потомство на потомство и даже през днешния ден да няма възпитаници на паметника поради ограниченията против Ковид, е сигурен, че техните баби и дядовци им предават това, което са научили от своите родители.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР