Добрич. Гостуваща изложба 150 години подвиг и памет“ е представена

...
Добрич. Гостуваща изложба 150 години подвиг и памет“ е представена
Коментари Харесай

Добрич: Гостуваща изложба „150 години подвиг и памет“ е представена в зала „Възраждане“ на Художествената галерия

Добрич. Гостуваща галерия „ 150 години героизъм и памет “ е показана в зала „ Възраждане “ на Художествената изложба в Добрич, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” . Изложбата е на Национален парк-музей „ Шипка – Бузлуджа “. Посветена е на 150 години от гибелта на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, заяви Надежда Иванова, организатор в отдел „ История на българските земи ХV–ХІХ в. “. По нейните думи изложбата е „ хубава, забавна и увлекателна “. Експозицията е неповторима, в нея са показани две светини – саби с револвер на двамата воеводи. Сабите общително са предоставени от Регионалните исторически музеи в Русе и Варна, знаме на четата, портрети на войводите, пощенски картички и марки, юбилейни монети са също част от експозицията.
„ За първи път добричлии могат да се допрян до тези реликви от Възраждането. Трепетно е даже самото чувство да стоиш до оръжията, които са носили със себе си тези двама храбри мъже и с които е извоювана нашата независимост. Аз мисля, че това необикновено чувство да си покрай такава движимост, до такава реликва е нещото, което ще накара и повече хора, и повече учители да доведат в залата възпитаници “, сподели Надежда Иванова. Според нея две са имената, които добруджанци би трябвало да почитат – Хан Аспарух и Стефан Караджа, който отъждествява устрема за независимост на цяла Добруджа. Роден е в село Ичме и по-скоро се смята за добруджанец, да вземем за пример в националните песни е възпят като воеводата от Тулча, означи експертът. 24 фотодокументални табла наблюдават любопитни детайлности и значими обстоятелства към живота и делото на Стефан Караджа и Хаджи Димитър. „ Това, че сме избрали да експонираме тези неща в зала „ Икони “ като оставим и двата експозиционни пояса, някак си това придава още по-голяма сакралност на изложбата и тя става в действителност докосваща. Пожелавам на тези, които я посетят, да изпитат тези светли усеща, които изпитах аз до момента в който я приготвям и я върша налична за публиката. най-много се надявам, докосвайки се до тези светини, да си зададем въпросите, които аз си задавах: почтени ли сме за тази независимост?! Свободни ли сме?! Какви наследници на тези хора сме?! Надяваме се да предизвикваме сходни размисли и у публиката “, сподели Надежда Иванова.
Експозицията ще бъде открита публично през днешния ден в 18,00 часа, когато шефът на Национален парк-музей „ Шипка – Бузлуджа “ доктор Чавдар Ангелов ще опише за храбрия живот на героичните четници. Изложбата може да бъде прегледана до 7 октомври.
Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР