Добрич. Датата 4 септември 1916 година е свързана с навлизането

...
Добрич. Датата 4 септември 1916 година е свързана с навлизането
Коментари Харесай

Живко Марков, историк: Датата 4 септември 1916 година е свързана с навлизането на части от българската армия в Добрич, предвождана от ген. Тодор Кантарджиев

Добрич. Датата 4 септември 1916 година е обвързвана с навлизането в Добрич на части от Българската войска, предвождана от ген. Тодор Кантарджиев. Това сподели Живко Марков, историк и организатор в Музея за нова и най-нова история в Добрич, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна. „ Нека напомним, че на 1 септември 1916 година разгласяваме война на Румъния, защото сме в двата воюващи блока. Ние сме съдружници с Германия и Австро-Унгария. Румъния от своя страна влиза на страната на Англия, Русия и Франция. На 1 септември обвяваме война на Румъния и стартират дейности на Добруджанския фронт. Към Добрич настъпват частите на Варненския укрепен пункт под командването на ген. Тодор Кантарджиев. А като цяло, на територията на Добруджанския фронт работи Трета българска войска под командването на ген. Стефан Тошев. И на 4 септември Българската войска влиза в град Добрич, задушевно посрещната от българското население. Няма доста време за наслада, защото би трябвало да се провежда защитата на града “, уточни историкът.
Той добави, че военните дейности стартират още на идващия ден и не престават на 5, 6 и 7 септември – тридневните боеве за град Добрич, които са влезнали в историята под името Добричка епопея. В тези боеве Българската войска удържа победа. „ Интересното е да напомним, че тук, с изключение на против румънците, ние се сражаваме и против съветски елементи, защото на Добруджанския фронт има и съветски елементи, които са в помощ на румънската войска. На 7 септември, когато е решителният ден на сраженията, ген. Иван Колев, с елементи на своята кавалерия, нанася пагубен удар на врага и град Добрич е избавен “, сподели още Живко Марков.
Той напомни също, че когато първите елементи на армията навлизат в града, на гарата те стават очевидци на ужасяваща картина. При отстъплението си в предходния ден румънците избиват повече от 60 души, мирни жители, и техните трупове са открити в зоната на гарата. По думите на Живко Марков в това време е в ход и обсадата на Тутракан, където българските бойци безусловно за по-малко от 48 часа би трябвало да завладяват тази „ цитадела “. До края на 1916 година и при започване на идната цяла Добруджа – и Северна, и Южна, е освободена от Българската войска.
Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР